Beetje circus rond Zuhal Demir (N-VA): CD&V wil nog altijd excuses, die komen er nog altijd niet

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) heeft nog altijd geen steun van de meerderheid gekregen voor haar beleidsbrief. CD&V eist nog altijd deftige excuses, en het N-VA-boegbeeld weigert. Premier Charles Michel (MR) liet zijn partij tussenbeiden komen om de stemmingen een week op te schuiven, in de hoop dat het koelt.

Fraai is het allemaal niet voor de meerderheid: de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir die in de Kamer bij de voorstelling van haar beleid meteen zélf voorwerp is van de discussie. Elk nieuw lid van de regering moet bij het aantreden met een beleidsbrief komen. Normaal moet daar zelfs niet over gestemd worden, maar het is de gewoonte dat de meerderheid dan op het eind toch haar vertrouwen geeft.

In het geval van Demir is dat meteen symbolisch geworden: CD&V dreigt ermee om haar geen vertrouwen te geven. Alles heeft ermee te maken dat Demir twee weekends geleden een bommetje dropte, door CD&V "een moslimpartij" te noemen. Ze "waarschuwde" de Vlaamse kiezers voor Beke en co, die "moslims als kiesvee beschouwen". Daarop reageerde CD&V toen heel fel: "Als zij ons niet vertrouwt, waarom zouden wij haar dan het vertrouwen geven in de Kamer. Vertrouwen komt en gaat langs twee kanten."

Ze eisten excuses, maar kregen die niet echt. Demir aanvaarde een tik op de vingers van premier Charles Michel, maar krijgt geen "sorry" over haar lippen aan het adres van CD&V. Die blijven dat eisen, en zo broeit het conflict maar verder.

In de Kamer, waar het dus tot een mogelijks erg pijnlijke stemming zou komen voor Demir, schuift premier Charles Michel (MR) nu de hete aardappel voor zich uit. Hij liet z'n parlementsleden vragen de stemming een week uit te stellen, waar CD&V dan graag op inging. Wordt vervolgd dus, binnen een week. Maar of er tegen dan excuses zullen zijn, valt te betwijfelen. Maar mogelijks komt er nog een verklaring van de staatssecretaris "dat ze zich loyaal zal opstellen" in de regering, of dergelijke, waarmee iedereen z'n gezicht kan redden, en de coalitie deze pijnlijke episode kan afronden.

Lees meer