Goedkoop internetten, videobellen of Netflix kijken in het vliegtuig op Europese vluchten nog voor dit jaar

T-Mobile gaat nog dit jaar echt snel internet in het vliegtuig aanbieden. Boven Europa moet het volgens de provider lukken om zonder problemen bijvoorbeeld Netflix te streamen of te videobellen. Wifi bestaat nu al bij sommige luchtvaartmaatschappijen, maar het is doorgaans erg duur en de hoeveelheid data die je mag downloaden is beperkt.

T-Mobile heeft samen met onder meer Nokia Networks en telecommunnicatiebedrijf Inmarsat het European Aviation Netwerk (EAN) ontwikkeld. Nog dit jaar is het netwerk helemaal klaar voor gebruik en wordt het aangeboden aan luchtvaartmaatschappijen.

Dat maakt, in tegenstelling tot wat er nu bestaat aan wifi op vliegtuigen niet alleen gebruik van satellieten, maar ook van de telefoonpalen op de grond.

In heel Europa zijn op die palen zenders geplaatst, zodat overvliegende vliegtuigen er gebruik van kunnen maken. Daarvoor moeten de vliegtuigen wel worden uitgerust met een drie verschillende antennes.

De vliegtuigen vangen dit signaal op en converteren het naar een wifi-netwerk. Wanneer T-Mobile dus zegt dat het om “internet met de 4G-ervaring” gaat, is dat dus wel een beetje misleidend, want je kunt dus niet met je eigen 4G-verbinding online.

Maar ...

Luchtvaartmaatschappijen mogen dus nog steeds beslissen welke vergoeding ze voor het gebruik van netwerk aan de klanten doorrekenen. Maar, zeggen ze bij T-Mobile, goedkoper zal het wellicht wel worden.

Momenteel betaal je bij Lufthansa bijvoorbeeld 9 euro voor een uur wifi, 14 euro voor 4 uur en 17 euro voor de duur van een langere vlucht. KLM vraagt 11 euro per uur of 20 euro voor de hele vlucht. Brussels Airlines biedt nog geen wifi aan.

De Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn op dat vlak klantvriendelijker: bij Air China en China Southern Airlines bijvoorbeeld is wifi nu al gratis. Dat is ook bij Emirates het geval. Ook een aantal Scandinavische maatschappijen bieden al gratis wifi aan.