De Wever legt zelf "rechtvaardigere fiscaliteit" weer op tafel, zolang hervorming vennootschapsbelasting er maar komt

De regering heeft haar grote verzoeningsmoment gehad, N-VA en CD&V kunnen weer door één deur. En kijk: misschien zit er toch nog meer ambitie in de ploeg van Charles Michel (MR) dan een begroting in evenwicht in 2019. Want Bart De Wever (N-VA) heeft het plots over "rechtvaardigere fiscaliteit" en wil "onderhandelen". Een signaal voor CD&V.

"Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn. Met geven en nemen moet je ergens toe komen. Ik denk dat het kan."

Het was een opvallende opening van N-VA-voorzitter Bart De Wever, gisteren in de VRT-studio's. Want vorige week, in een interview met De Zondag, had De Wever nog het tegenovergestelde gezegd: een meerwaardebelasting zou vooral de Vlaamse middenklasse, de mensen die een huis bezitten treffen. "Wij zien dat niet zitten", klonk het heel duidelijk.

Die opening is dus opvallend, maar niet onlogisch. Want in ruil wil N-VA natuurlijk een hervorming van de vennootschapsbelasting. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bereidde die voor, waarbij het algemene tarief fors omlaag zou gaan, maar tegelijk een pak achterpoortjes gesloten zouden worden. Dat zou vooral voordeling zijn voor de vele KMO's, vandaag een traditioneel N-VA-kiespubliek.

Sinds oktober 2016 muurvast

Die hervorming lag in oktober 2016 op tafel van de regering, bij de onderhandelingen over de begroting. Maar CD&V legde er toen een plan voor een meerwaardebelasting naast, en eiste een koppeling. Uiteindelijk ging geen van beide door, en zit het dossier muurvast.

Vraag is of de eis van de christendemocraten voor een "meer rechtvaardige fiscaliteit" het best ingevuld wordt met zo'n meerwaardebelasting. Het is een complex systeem en het zou nog geen 100 miljoen euro opbrengen voor de staat. Niet toevallig heeft De Wever het over "oplossingen en hervormingen".

Het geeft premier Charles Michel (MR) meteen wat meer ruimte om alsnog te pogen zo'n grotere deal uit de brand te slepen. Na de mislukking in oktober had de premier het dossier naar zich toe getrokken, en een pak bilaterale gesprekken gehouden met z'n coalitiepartners. Maar op geen enkel moment was een doorbraak mogelijk: sinds oktober bracht de premier het dossier niet meer op tafel in vergaderingen waarbij iedereen aan tafel zat.

Bij de Vlaamse liberalen blijven ze heel koele minnaars van het idee van een meerwaardebelasting. Het is en blijft een complexe fiscale constructie die Open Vld echt niet ziet zitten. Anders dan bij N-VA, die absoluut de pluim van hervormingen op de hoed van Van Overtveldt willen steken, valt er weinig te winnen voor Open Vld. Afwachten dus of premier Michel dan toch z'n coalitiepartner met een aanvaardbare deal voor iedereen over de streep trekt.

Lees meer