De mogelijke gevolgen van de Brexit voor België

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Op 23 juni 2016 mochten de Britten kiezen wat er met Groot-Brittannië zou gebeuren: uit de EU stappen of nog steeds deel uit maken van de EU. 51.9% van de Britten koos er voor om uit de EU te treden en dat neemt toch wel enkele gevolgen met zich mee, ook voor ons land. Maar tot nu toe is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken en zullen we moeten afwachten, hier zijn enkele voorspellingen.

Invoer en uitvoer

Door de Brexit is de pond gedaald met 10% en heeft de euro momenteel een sterkere positie tegenover de pond. Dit wil dus zeggen dat het invoeren van Britse producten goedkoper zal zijn voor België maar dat de inkomsten van de uitvoer naar Groot-Brittannië zullen dalen. Doordat de inkomsten van de uitvoer zullen dalen zal België dus waarschijnlijk minder uitvoeren naar Groot-Brittannië. Een belangrijke factor die zal meespelen bij het in-en uitvoeren van producten zijn de kersverse invoerheffingen. Nu België en Groot-Brittannië geen landenleden meer zijn van elkaar mogen zij invoerheffingen vragen aan elkaar en dat zal de consument ook voelen in zijn portemonnee.

Een citytrip naar Londen

Aangezien de Britse muntéénheid fors is gedaald zal een vliegticket naar Groot-Brittannië mogelijk goedkoper worden. Maar dit is slechts tijdelijk, lagekostenmaatschappijen zullen op lange termijn hun tickets wellicht 10% duurder maken. Vliegen met Ryanair zal niet langer even goedkoop blijven.

Westhoek

De Westhoek, de toeristische trekpleister die hoofdzakelijk is gericht op de Britten vanwege het oorlogstoerisme, zag zijn inkomsten de afgelopen jaren dalen en met de Brexit wordt het er niet beter op. Doordat de pond is gedaald en vliegtickets naar ons land duurder worden zullen er dus minder Britten afzakken naar West-Vlaanderen om te genieten van wat de Westhoek te bieden heeft, dit betekent dat de inkomsten van de Westhoek nog sterker zullen dalen.

Immigratie

Mocht Groot-Brittannië in het slechtste geval haar grenzen sluiten voor vluchtelingen dan zal dit wel een impact hebben op de EU-landen. Vluchtelingen die dan niet meer welkom zijn in Groot-Brittannië zullen zich dan verspreiden over de andere landenleden van de EU, het is nu nog enkel een kwestie van afwachten.