Russische bots verspreiden ook massaal nepnieuws over Franse en Duitse verkiezingen nu

Geautomatiseerde accounts op sociale media die voornamelijk door de Russen zijn opgezet verspreiden massaal nepnieuws over de Franse presidentsverkiezingen die zondag plaatsvinden. De Russische makers van nepnieuws over de Amerikaanse verkiezingen zouden ook hun aandacht naar de komende Duitse verkiezingen hebben verlegd.

Dat blijkt uit een onderzoek van Oxford University. Een kwart van alle links naar politieke artikelen op Twitter zou nepnieuws bevatten volgens dat onderzoek. Het nepnieuws draait vooral om “extreme ideologieën en complottheorieën". Opinie en foutieve informatie zouden als feiten worden gepresenteerd.

Het onderzoek richt zich vooral op Twitter. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Parijs zou Frans nepnieuws op Facebook ook prominent circuleren. Facebook zou recent 30.000 accounts hebben geblokkeerd die dat nieuws verspreiden.

De Franse Facebook-accounts werden officieel verbannen wegens het verzenden van spam.

Duitsland

Uit een ander onderzoek in handen van Reuters blijkt dat de Russische makers van nepnieuws over de Amerikaanse verkiezingen hun aandacht naar de komende Duitse verkiezingen hebben verlegd.

Ongeveer een derde van de accounts die tijdens de Amerikaanse verkiezingen werden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, zou nu in Duitsland met hetzelfde doel worden ingezet.

Onderzoeksbureau Bakamo stelt dat er in Duitsland ongeveer evenveel nepnieuws wordt verspreid als in Frankrijk. Veel van dit nepnieuws zou ook afkomstig zijn van bronnen die "zijn beïnvloed door de Russen".

Lees meer