Er komen waarschijnlijk toch geen 100 %-leningen voor wie een huis koopt

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) en enkele verzekeraars willen leningen herinvoeren die de volledige prijs van een huis dekken in plaats van maximaal 80 %. Maar verzekeraar Atradius liet al weten dat het enkel om “het stukje boven die 80 %” zou gaan. Geen sprake dus van verzekeringen voor 100 %-leningen. Verder zijn de meeste economen tegen het voorstel van Tommelein omdat de kosten doorgerekend zouden worden naar de gewone man. De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank, die het voorstel bekijkt.

Als het van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) en de Vlaamse bouwsector afhangt, kunnen we binnenkort weer leningen aangaan voor de volle pot van een huis. Begin dit jaar werd nochtans een heel andere regel aangekondigd waarbij je meteen 20 % van de woning uit eigen zak moest betalen. Maar Tommelein liet gisteren weten dat hij het “heel belangrijk vindt dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie.”

Bal in kamp Nationale Bank

Sommige verzekeraars waren bereid zo’n verzekering uit te brengen voor jonge gezinnen. Dat liet de Belgische beroepsvereniging van (her)verzekeringsondernemingen Assuralia gisteren weten.

Vandaag zegt Peter Wiels van Assuralia aan newsmonkey dat kredietverzekeraar Atradius op vraag van de Vlaamse overheid een offerte ingediend heeft bij de Nationale Bank. Wiels laat ook weten dat er “niet meteen een nieuwe mogelijkheid voor 100 %-leningen aankomt als de Nationale Bank negatief advies geeft.” Het is dus afwachten op een antwoord van hen.

Toch geen 100 %-verzekering

Verder heeft “Assuralia alleen maar mee aan tafel gezeten met de verzekeraars en het kabinet Tommelein”. Ze zijn nu dus nu “niet meer op de hoogte van de laatste wendingen”. Bij Atradius wou men niet kwijt hoeveel zo'n kredietverzekering of waarborgregeling zou kosten.

Verder liet Atradius-manager Leon Isebaert aan de krant De Tijd weten dat “het niet de bedoeling is om het volledige aankoopbedrag te verzekeren of te waarborgen, maar enkel het stukje boven 80 % van de waarde van het pand.”

Geen sprake dus van een verzekering voor het volledige bedrag van het huis, zoals gisteren werd gezegd. Of we dan twee verzekeringen moeten afsluiten voor onze huisleningen blijft onduidelijk. Wel staat het vast dat banken die zo’n kredietverzekering afsluiten de extra kosten allicht zullen doorrekenen aan de klant.

Economen zijn tegen

Daarom spraken verschillende economen zich gisteren uit tegen het voorstel van Tommelein. “Als je lenen fiscaal aanmoedigt, resulteert dat in nog hogere prijzen,” zei topeconoom Geert Noels.

Ook econoom Paul D’hoore zei aan VTM Nieuws dat dit op het eerste zicht “een nobel voorstel” is van Tommelein. Maar hij benadrukt dat velen de big picture niet zien. “Hoe meer mensen soepele leningen krijgen voor huizen, hoe meer kandidaat-kopers er zijn,” aldus D’hoore. “De vraag stijgt dan waardoor de prijzen de lucht in gaan. En dat betekent dat wéér meer moeten lenen.”

Geen risico op vastgoedcrisis

Zelfs als het voorstel van Tommelein erdoor komt, zou er volgens D’hoore geen risico zijn op een nieuwe vastgoedcrisis. “Die is er in België nooit geweest,” benadrukt D’hoore.

“Omdat hier strengere regels rond woonleningen zijn dan in het buitenland. In Nederland kan je bijvoorbeeld een lening aangaan zonder aflossingsschema. Dat betekent dat je gewoon je jaarlijkse rente moet betalen, en pas op het einde van de afbetalingstermijn het vaste bedrag moet neerleggen.”

De conclusie blijft dezelfde: het is nu afwachten wat de Nationale Bank met het voorstel van Tommelein en de verzekeraars doet. D’hoore vermoedt alvast dat het voorstel afgewezen zal worden.

Lees meer