Buren kunnen nu hun tuin verhuren aan festivalgangers dankzij project van jonge Gentenaars

Je herkent het vast wel: je bent op een lokaal festival of evenement, amuseert je te pletter, maar moet laat op de avond nog naar huis rijden. Niet zo plezant en dat vonden ook vier jonge Gentenaars. Daarom hebben zij IMBY (In My BackYard) opgericht: je kan nu een tuin huren en je tentje daar opslaan na een nachtje amusement.

Het idee komt van Miguel Stevens, Stef Hamerlinck, Gil Huybrecht en Marieke Vlerick, vier jonge Gentenaars die zelf vaak ervaren dat er leuke dingen te doen zijn in de zomer, maar er geen accommodatie in de buurt is om te overnachten. De jongeren besloten daar zelf wat te doen en het resultaat is IMBY.

Het principe is een beetje zoals AirBnB en werkt met huurders en verhuurders, alleen is het niet de bedoeling dat de verhuurders rijk worden van IMBY. De mensen die hun tuin verhuren kunnen weliswaar een kleine vergoeding vragen voor het verhuur, maar uit een studie die de oprichters gedaan hebben, blijkt dat de meerderheid van de verhuurders hun tuin met veel plezier gratis ter beschikking willen stellen. Ook de oprichters van IMBY verdienen niets aan hun project, maar willen graag mensen bijeen brengen.

Simpel

Dus hoe gaat het in zijn werk? Simpel. Je gaat naar de website van IMBY en tikt aan of je verhuurder of huurder wil worden. Als verhuurder kun je dan invullen hoeveel mensen welkom zijn in je tuin en hoeveel jouw tuintje eventueel kost. Als huurder kan je dan kiezen in welke tuin jij wil logeren.

Omdat het project nog maar net werd opgestart, hebben de oprichters gekozen om hun project eerst te testen op het festival Copacobana. Dat gratis festival vindt plaats op 30 juni en 1 en 2 juli in het Gentse Sint-Amandsberg. Momenteel zijn er al 12 mensen die hun tuin hebben opgesteld voor kampeerders en zijn er ook al 15 mensen die een plekje willen bemachtigen.

Buiten Gent

Bedenker van het project, Miguel Stevens, is tevreden met de voorlopige cijfers: "Het zijn geen hele hoge cijfers, maar we kunnen beter een kleinschalige en succesvolle eerste editie hebben van IMBY, dan omgekeerd. Voor Copacobana hebben we ook een straal van maximum 2 kilometer ingesteld voor verhuurders. Op die manier kunnen de huurders makkelijk te voet naar het festival gaan."

Er is ook sprake om in de toekomst verder te gaan met IMBY. "Mocht Copacobana een succes worden, dan willen we ook wel samenzitten met andere gemeentes en zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Maar laat ons beginnen met Copacobana en Gent", aldus Miguel.

Inschrijven

Interesse om je tuin te verhuren of je tentje ergens op te slaan?

Om je in te schrijven ga je naar de website of kijk je op de Facebookpagina van IMBY.

Lees meer