De oude bieb in Gent wordt een markt, studio, pop-up ... én zoveel meer!

Gent krijgt er een nieuwe trekpleister bij, want de oude bibliotheek wordt de komende acht maanden een bruisende mix van van alles en nog wat. Vijf bekende Gentse verenigingen, Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO, slaan de handen in elkaar om de ruimte tot het einde van het jaar te vullen met pop-ups, startende bedrijfjes, optredens en meer van dat.

De nieuwe bibliotheek De Krook werd begin maart feestelijk geopend en datzelfde weekend stond een groot feest gepland in de oude bieb aan 't Zuid, maar wat er daarna mee moest gebeuren was niet direct duidelijk. Stad Gent lanceerde een oproep zodat iedereen zich kandidaat kon stellen om het beheer voor acht maanden in handen te krijgen.

Die oproep werd gewonnen door vijf verenigingen die zich samen NEST noemen, wat staat voor 'a new estalished state of temporality’. Het komt erop neer dat ze het gebouw opsplitsen in 13 zones, zogenaamde typologieën waar je je kan kandidaat stellen als je er iets wil doen.

Wat mogen we nu concreet verwachten?

De ruimtes zijn nog niet ingevuld en er lopen nog besprekingen. Je kan jezelf nog kandidaat stellen op de website van NEST als je zelf een idee hebt of iets wil organiseren. De organisatie verwacht een ruime variatie en denkt daarbij onder andere aan een restaurant of café waar je zelf kan meekoken en co-workingruimte voor start-ups.

Ook komen er zalen voor toneel, improvisatie of muziekoptredens. De stiltekamer dient voor meditatie of yoga en het atelier voor wie de doe-het-zelver in zichzelf wil bovenhalen. Ook buiten komt er van alles met onder andere een tuin en een plein voor evenementen en beurzen.

Vanaf begin mei is iedereen welkom

Lees meer