Heel Vlaanderen aan de slag met moestuintjes, maar hoeveel levert dat op voor Albert Heijn?

De moestuintjesactie van Albert Heijn is al bijna een week gedaan, maar bij veel gezinnen staan de plantjes nog altijd op de vensterbank of in de tuin. De actie is dan ook voor het derde jaar op rij een gigantisch succes. Maar hoeveel levert dat nu op voor Albert Heijn?

Of je nu wil of niet, de voorbije weken viel er echt niet te ontsnappen aan de moestuintjesrage bij Albert Heijn. Voor het derde jaar op rij krijg je bij aankoop van 15 euro een klein potje met wat aarde en enkele zaadjes in. En de actie was voor het derde jaar op rij een gigantisch succes.

In 2015 zijn in Vlaanderen en Nederland, waar veel meer winkels zijn, 44 miljoen tuintjes weggegeven en het jaar erna zelfs 47 miljoen. Algemene cijfers van dit jaar zijn er niet, maar Albert Heijn wist ons wel te zeggen er 1,32 miljoen tuintjes weggegeven zijn in Vlaanderen.

700 miljoen euro extra

Hoeveel dat precies heeft opgebracht is moeilijk te zeggen, maar feit is dat de hype sowieso gezorgd heeft voor extra bezoekers in de Nederlandse supermarktketen. Het Nederlandse RTL berekende vorig jaar dat er voor maar liefst 700 miljoen euro extra werd gekocht tijdens de drie weken durende actie, cijfers van dit jaar zijn er nog niet.

Daarnaast zorgt Albert Heijn ook ieder jaar voor meer accessoires bij de moestuintjeshype. Zo kan je bloempotjes, potaarde en veel andere zaken kopen. Ook dat levert ongetwijfeld heel wat extra winst op, al heeft Albert Heijn ook daarover nog geen cijfers vrijgegeven.

Overleven de tuintjes?

De vraag is natuurlijk wel of Albert Heijn niet in zijn eigen vel snijdt door mensen moestuintjes te geven. Wat is de invloed daarvan binnen enkele maanden op de verkoopcijfers van hun groenten, fruit en kruiden?

De ervaring uit de voorbije jaren leert dat maar heel weinig plantjes groot genoeg worden om echt opbrengst van te hebben. Vanaf volgende week gaan wij daarom met twee redacteurs bij newsmonkey de uitdaging aan om te proberen zoveel mogelijk moestuintjes te laten overleven. Je kan alles volgen via onze website en sociale media.

Wist je trouwens dat als je zelf een dagboek maakt van je tuintje op het forum van Albert Heijn, je kans maakt op een geheim extra moestuintje?

Vanaf volgende week is het aan ons!

© newsmonkey

Lees meer