Wie vanuit Molenbeek naar de VS reist, wordt onderworpen aan kruisverhoor

Mensen die in Molenbeek wonen of werken, kunnen maar beter rekening houden met extra controles van de douane als ze op vakantie gaan naar de VS. Zo werd Philippe Eloy, een jeugdwerker voor stad Molenbeek, bij de Amerikaanse grenscontrole uitgepikt voor “dwingende bijkomende vragen”. Hij spreekt van “een gevoel van onrechtvaardigheid” en een “bijzonder onaangename en stresserende ervaring”. Volgens burgemeester Schepmans (MR) is Eloy lang niet de enige uit de Brusselse wijk die de jongste tijd last had met Amerikaanse autoriteiten.

"Ik dacht eerst dat het deel uitmaakte van een standaardcontrole,” zegt Eloy aan de Franstalige publieke omroep RTBF. “Je visum wordt altijd bekeken, maar voor de mensen rondom mij leek het niet meer dan een formaliteit. Ik moest daarentegen een halfuur wachten en daarna werd ik door de douaniers naar een klein bureau begeleid voor verhoor.”

In dat bijkomend gesprek werd Eloy op de rooster gelegd over zijn roots, zijn familie en eventuele reizen naar landen waaraan de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod wou opleggen.

"Bijzonder onaangename ervaring"

Ook wilden de veiligheidsdiensten alles weten over Eloys werk bij de jeugddienst van Molenbeek: “Ik moest vertellen wat mijn job precies inhoudt, en of ik mensen ken die betrokken waren bij wat er de laatste tijd gebeurd is in de gemeente. Ik begreep snel dat de reden voor dat extra gesprek enkel en alleen lag bij mijn job in Molenbeek.”

Na het gesprek mocht Eloy wel degelijk de VS binnen, maar hij heeft naar eigen zeggen “een gevoel van onrechtvaardigheid” overgehouden aan de “bijzonder onaangename en stresserende ervaring”. Ook sprak hij van “een stigmatiserende aanpak” bij de Amerikaanse ordediensten. “Het doel van jongerenwerk in Molenbeek is net om ook de positieve geluiden uit onze gemeente naar buiten te brengen.”

Niet de eerste keer

Volgens de burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) is Eloy lang geen uitzondering. Ze hoorde al gelijkaardige verhalen bij verschillende inwoners van haar gemeente. “Ik begrijp dat bepaalde landen hun veiligheidsbeleid herbekijken in het licht van terreurdreiging,” zegt Schepmans aan RTBF. “Maar ik denk dat het zinloos is om daarbij mensen uit een bepaald land of regio te viseren.”

De burgermoeder heeft de Amerikaanse ambassade van België al op de hoogte gebracht van de incidenten. “Maar zij hebben uiteraard weinig te zeggen over de concrete veiligheidsmaatregelen.”

Lees meer