Schietpartij Champs-Elysées

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Bij de aanslag van gisteren op de Champs-Elysées is één dode gevallen en drie gewonden. De dader werd kort achter de schietpartij doodgeschoten door de politie. Terreurgroep Islamitische Staat eist de aanslag op.

Omstreeks 20u50 stopte een wagen ter hoogte van een politiewagen, een man stapte uit en opende meteen het vuur op de politie, dit met een automatisch vuurwapen. Tijdens deze schietpartij is een politieagent om het leven gekomen en raakten twee andere agenten en een Duitse toeriste gewond. De twee gewonde agenten zijn inmiddels buiten levensgevaar. Gisterenavond liet het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken weten dat de toestand van de Duitse vrouw stabiel is.

President François Hollande verklaarde al kort na de schietpartij dat het wellicht om een daad uit terroristische kringen gaat. Op hetzelfde moment eiste IS de aanslag op. In een mededeling verklaarde de groep dat IS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki de aanslag uitvoerde. Die naam doet vermoeden dat de dader banden heeft met België.

Gerechtelijke bronnen verklaarden afgelopen nacht echter dat het om een 39-jarige Fransman zou gaan. Deze zou ook al beken zijn bij het gerecht met een poging tot het doden van meerdere agenten. Volgens Franse media werd de verdachte in 2001 al veroordeeld voor drievoudige poging tot doodslag. De Fransman zou in 2015 de gevangenis verlaten hebben. In februari dit jaar openden veiligheidsdiensten al een onderzoek naar deze man wegens doodbedreigingen aan het adres van de ordediensten, aldus nog de Franse media.

Deze morgen zou de politie ook drie familieleden van de gedode schutter op gepakt hebben. Dit op basis van het lopende onderzoek. Vanmorgen raakte ook bekend dat het Franse parket een opsporingsbevel heeft uitgevaardigd naar een man die door België is gesignaleerd. Zowel de Franse als de Belgische regering leggen voorlopig geen link met de aanslag van gisterenavond. De man heeft zich inmiddels al gemeld op een politiecommissariaat van Antwerpen.

De nacht na de aanslag vonden in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, huiszoekingen plaats. Of dat informatie heeft opgeleverd over mogelijke medeplichtigen is niet niet bekend.

De Franse president François Hollande heeft deze morgen een Defensieraad voorgezeten met de bevoegde ministers en de hoofden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het leger. Na afloop van deze raad heeft eerste minister Bernard Cazeneuve laten weten dat de veiligheid voor de presidentsverkiezingen, die deze zondig plaatsvindt, nog verhoogd zullen worden. Behalve dat de al eerder opgetrommelde 50.000 politieagenten zet de Franse regering ook nog eens 7.000 extra militairen in.