Belgische lentedagen: afwisselende bewolking maar tijdens de week gaat het ... sneeuwen

Een mooie zondag in april, tijd voor een barbecue? Vergeet het precies toch maar voor dit weekend, want vandaag blijft het aan de frisse kant, al gaat het niet regenen, maar vanaf maandag gaat het stijl bergaf. Welkom bij de Belgische editie van een lentedag: soms wat wolken, maar vooral niet te veel zon. Voor één keer slaat het weer niet om naar tropisch zodra de werkweek start: 't gaat regenen en ... sneeuwen.

Als je vandaag uit je raam kijkt heb je zo'n vijftig procent kans op wolken en vijftig procent kans op zon. Dat blijft de rest van de dag ook zo, het blijft afwisselend bewolkt. Gelukkig gaat het enkel in het zuiden van het land een beetje regenen, en de temperatuur is aangenaam: zo'n elf graden, ideaal om een stapje in de wereld te zetten, maar helaas nog wat fris voor een terrasje.

Morgen dan, is het warmer. Voor dat je een 'typisch!' ontlokt, maandag is ook zo'n beetje de enige dag dat het nog mooi blijft: dinsdag trekken er overschotjes van een regenzone over ons land. Resultaat: buien op dinsdag, met een flinke temperatuurdip om het gezellig te houden. Niks zoals een warme chocomelk om een aprilse dinsdagavond op te vrolijken toch?

Maar het kan nog gekker: want voor woensdag voorspellen de weerkaarten een thermometer die zodanig laag staat dat het in het centrum en het zuiden van het land wel eens zou kunnen gaan sneeuwen. Jawel, sneeuw. Geen pakken, maar aanvriezende dauw, ijzel en poedersneeuw is niet uitgesloten. Het gaat ook onweren, dus we stellen voor dat je in plaats van die barbecue, toch maar je sneeuwschop naar buiten rolt.

Lees meer