Je hoeft je niet langer schuldig te voelen: bingekijken heeft ook voordelen

Voel jij je schuldig als je zonet 8 afleveringen van The Walking Dead, Breaking Bad of House of Cards na elkaar gezien hebt? Volgens een studie van Business Insider is dat helemaal niet nodig. Zij zien zelfs voordelen.

Het idee dat tv-series per definitie een hersenloze en kwaliteitsloze vorm van entertainment zijn, is een verouderde manier van denken. We leven in het gouden tijdperk voor televisie. De series die vandaag gemaakt worden zitten tjokvol romanwaardige plots en multidimensionale personages. Hedendaagse televisie heeft de mogelijkheid om de kijker te engageren en te laten nadenken.

Jezelf helemaal verliezen in verhalen is een verrijkende ervaring. Als een kijker verschillende afleveringen na elkaar bekijkt, ervaart hij/zij een zogenaamde flow. Een flow is een aangename psychologische staat waarbij je al je concentratie richt op een verhaallijn. Andere factoren, zoals tijd, worden naar de achtergrond gedrongen. Om het aangename gevoel van de flow-staat te onderhouden kijken bingewatchers daarom meerdere afleveringen na elkaar. Op die manier kunnen tv-series verslavend zijn.

Stress

Het grootste voordeel van bingekijken is het ontstressend effect voor de kijker. Een studie van The Journal Of Communication uit 2014 toonde aan dat mensen, die uitgeput waren na een dag werk of school, terug energie kregen na een bingekijk-sessie.

Een belangrijke bevinding van de studie van The Business Insider is dat het perspectief van de kijker op bingekijken heel belangrijk is voor het psychologische effect ervan. Als de kijker ervan overtuigd is dat tv kijken een nutteloze bezigheid is, zal hij/zij zich schuldig voelen na het kijken van enkele afleveringen. Het wordt voor deze kijkers moeilijk om te kunnen genieten van de psychologische voordelen van bingekijken.

Lees meer