Die ene scène uit 13 Reasons Why is er volgens experts zwaar over, hier is waarom

13 Reasons Why is nu al de show met het meeste tweets van 2017 en dat blijft waarschijnlijk ook zo. Want 'baanbrekend', 'verslavend' en 'moedig' zijn woorden die veel voorkomen in reviews van de serie, maar 'gevaarlijk' en 'zorgwekkend' worden ook gebruikt door zelfmoordpreventiediensten. Is 13 Reasons why nu echt zo goed, en als dat zo is, moet je er dan toch niet naar kijken? Wij praatten met de experts. Opgelet: milde spoilers. 

In Netflix-serie 13 Reasons Why pleegt hethoofdpersonage Hannah Baker zelfmoord. Dat is geen geheim, het is het uitgangspunt van de hele serie. In dertien afleveringen en dus dertien 'tapes' legt Hannah minutieus uit waarom ze tot het besluit gekomen is om uit het leven te stappen. Dertien redenen, en al lijkt het er in het begin op dat het een samenraapsel van tienerproblemen wordt, het blijkt al snel dat er meer aan de hand is.

Maar dat is niet waar het internet van op z'n achterpoten gaat. Cruciaal (en shockerend) is de laatste aflevering. Wie die nog niet gezien heeft en niet wil gespoiled worden, leest dus best niet verder. Hoewel, zelfs, als je ze niet gezien hebt, weet je eigenlijk al wat er komen gaat: de zelfmoord van Hannah wordt in beeld gebracht.

Je hebt het sowieso wel al eens eerder gezien: een personage neemt de verkeerde beslissing en je ziet de impliciete tekenen: een omgeduwde stoel, een koord enzovoort. Maar niet zo in Thirteen Reasons Why, want daar maak je Hannahs zelfmoord van moment tot moment mee. Spoilers: 't is niet mooi. Toch kan zo'n scène copycatgedrag in de hand werken, zeggen ze bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Wat is het probleem met 13 Reasons Why?

"Wij kijken natuurlijk naar fictie vanuit het belang van onze groep, mensen die zelf een poging ondernomen hebben", zegt Kirsten Pauwels aan newsmonkey. "Maar we zijn inderdaad niet blij met een aantal aspecten van de serie. Zoals het feit dat de counseling van Hannah verkeerd loopt en die ene scène waarin haar zelfdoding zo gedetailleerd in beeld wordt gebracht."

Wat is nu precies het gevaar? "Wij zijn uiteraard bang dat deze beelden een trigger zijn voor mensen die al gevoelig zijn. Dat het dus, cru gesteld, zou kunnen leiden tot meer zelfmoorden." Da's blijkbaar geen ongegronde angst. "Na de zelfdoding van Steve Stevaert, waarbij de methode uitgebreid in beeld werd gebracht door de pers, zagen we een duidelijke stijging in de cijfers."

Nochtans zegt de maker van 13 Reasons, Nic Cheff, aan EW Online dat hij zelf ooit plannen had, maar die uiteindelijk niet doorvoerde omdat hij zelf ooit gruwelijke beelden gezien had. Dat het dus geen rustige aftocht is, maar geen mooie dood, hield hem net tegen.

De cijfers spreken voor zich

"Dat kan wel persoonlijk voor hem zo zijn", zegt Pauwels nog. "Maar de cijfers spreken hem gemiddeld gesproken helaas tegen. Maar we begrijpen natuurlijk wel dat deze serie met de beste bedoelingen gemaakt is. Daarom zijn we ook zeker geen vragende partij om de serie te cancelen. Wel denken we dat het een uitgangspunt kan zijn om met je tieners te praten. Of zij zich ooit zo gevoeld hebben. Zo kan je het gesprek openen."

Volgens Cheff kon Thirteen Reasons enkel op deze manier gemaakt worden. "Het leek me overweldigend duidelijk dat het meest onverantwoordelijke dat we konden doen, de dood helemaal niet tonen, was. In AA noemen ze dat 'het bandje afspelen': alcoholici aanmoedigen om echt in detail na te deken over de exacte sequentie van dingen die gaan gebeuren nadat ze terugvallen. Het is hetzelfde met zelfmoord. Het bandje afspelen is de ultieme realiteit zien, dat zelfdoding geen opluchting is, helemaal niet. Het is een schreeuwende, verschrikkelijke horrorsituatie. Dus ik sta honderd procent achter wat we gedaan hebben."

Pauwels van haar kant, ziet ook wel de merites van de serie "Onze commentaar heeft niks te maken met de rest van de serie, die wel degelijk goed is. Maar 13 Reasons Why was waarschijnlijk beter geweest zonder die scène. Natuurlijk zien wij ultiem het liefst een scenario waarbij therapie wel aanslaat."

Wat denken jullie van die ene scène in Thirteen Reasons Why?

Lees meer