Als Vlaming een Waals kind adopteren? Quasi onmogelijk!

Dat België een complex land is, wisten we al. Maar de gevolgen zijn soms wel zéér bizar. En zeker als je een kind wil adopteren. Want de kans is groter dat je een buitenlands kind kan adopteren dan een meisje of jongen van onder onze taalgrens. “Dat is in het belang van het kind”, verklaart Kind en Gezin verrassend genoeg.

Als je een buitenlandse adoptie overweegt is het heel simpel: het kind komt uit het buitenland. Maar overweeg je een binnenlandse adoptie dan hangt de procedure die je volgt af van waar je woont. Volgens de Waalse krant La Dernière Heure kan je zelfs alleen maar een kind adopteren uit de taalgemeenschap waar je woont.

Dat klopt niet volgens Kind & Gezin, want “een kind kan ook uit een ander taalgebied komen”, zegt Leen Du Bois. “Alleen gebeurt dat enkel als er in die taalgemeenschap geen geschikte ouders worden gevonden voor dat kind. En dat is quasi nooit, want er zijn enorm veel kandidaat-adoptieouders.”

Eigenlijk is het belangrijkste dat je de procedures volgt van de taalgemeenschap waar je woont. Stel je woont in Aalst, dan moet je de Vlaamse procedures volgen. Dat wil zeggen dat alles via de Vlaamse Gemeenschap gebeurt: de volledige procedure, vanaf het moment dat je je inschrijf tot er je een kind wordt toegewezen. Je kan in Vlaanderen geen Franstalige procedures volgen. Stel dat je als Franstalig koppel wil adopteren en je woont in Aalst: “je volgt de Vlaamse procedures, maar met een tolk”, zegt Du Bois.

Wie in Brussel woont heeft de keuze doordat Brussel zowel deel uitmaakt van de Franse als de Vlaamse Gemeenschap. Dus kan je kiezen of je de procedures volgt van de Vlaamse of de Franse Gemeenschap. Wie in Luik woont, volgt de procedures van de Franse Gemeenschap. Iemand uit Eupen kan ook enkel de procedures van Duitse Gemeenschap volgen.

Absurd?

“Helemaal niet. Bij adoptie wordt te snel uitgegaan dat er een kind gezocht wordt voor de kandidaat-ouders. Dat klopt niet”, zegt Du Bois. “Er worden geschikte ouders gezocht voor het kind. Dus is het in het belang van het kind dat de ouders in dezelfde taalgemeenschap wonen.”

Voor meer informatie over adoptie en de procedures kan je terecht bij Kind en Gezin.

Lees meer