Moeten pasafgestudeerden nu zo snel mogelijk studiejaren opkopen voor een hoger pensioen?

Heel wat studenten en pasafgestudeerden zitten met vragen sinds minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) eerder deze week een pensioenhervorming heeft voorgesteld. De communicatie omtrent het opkopen van studiejaren in ruil voor een hoger pensioen is onduidelijk, het hoe en wat voor velen ook... Zelfs bij het kabinet werden we niet veel wijzer. 

Bacquelaine lichtte deze week zijn langverwachte pensioenhervorming toe: in de toekomst zouden afgestudeerden hun studiejaren kunnen opkopen in functie van hun pensioen. Door de hervorming kan een werknemer, zelfstandige of ambtenaar in concreto zijn studiejaren nu laten meetellen als werkjaren voor de vaste prijs van 1.500 euro per jaar. En dat voor de volgende tien jaar.

De minister liet nu een studie uitvoeren om de effecten van zo’n actie in te schatten en daaruit blijkt dat: als je investeert in het opkopen van studiejaren, je je geld na 4 of 5 jaar pensioen kunt terugverdienen. Ook vermindert de hervorming, op termijn, de pensioenkosten voor vadertje staat.

Iets voor jongeren?

Volgens de woordvoerder van het kabinet van Bacquelaine, Koen Peumans, zijn er verschillende factoren waar jongeren rekening mee moeten houden als ze overwegen om na hun studies in hun pensioen te investeren. "Er zijn zeker situaties waar het ook voor jongeren voordelig kan zijn om studiejaren op te kopen, maar je moet je keuze goed overwegen", zo verklaart Peumans. "Blijf je als jonge werknemer in België? In welke sector wil je gaan werken? Hoe zit het met je werkzekerheid? Wat is jouw gezinssituatie? Dat zijn allemaal zaken waar iemand die iets ouder is meer overzicht in heeft."
Dat het makkelijker gezegd is dan berekend weet Bacquelaine ook. Daarom heeft de minister 32 ambtenaren aan de pensioendienst laten toevoegen om te helpen met individuele gevallen. Ben je benieuwd of het een interessante investering is in jouw geval? Dan raadt Bacquelaine aan dat je eens bij hen langsgaat.

Lees meer