Karen Damen pleit voor een koude douche, maar is dat wel zo gezond?

Karen Damen zweert bij een koude douche als beautyregime, maar is vijf minuten onder een bibberdouche staan in plaats van deugddoende warmte echt zo goed voor je lijf en brein als het ex-K3-tje zegt? Hier zijn alvast vijf redenen om het te proberen. Check it out!

1. 't Is keigoed voor je vel

Je poriën sluiten wel degelijk even van koud water, en dat geeft een kortdurend glad effect, maar van warm water vermijden krijg je wel degelijk een beter vel. Warm water doet namelijk van alle vreemde dingen met je huid en haar. Het water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die je huid beschermen. Dat zorgt ervoor dat je huid droog aanvoelt en zelfs kan jeuken. Mensen die aan eczeem leiden, vermijden (zeker tijdens de wintermaanden) beter een warme douche of bad. Dan is het contrast tussen de warmte binnen en de kou buiten namelijk te groot.

2. En ook nog eens voor je mood

Een koude douche zou ook verdacht goed zijn voor je mood, al is, eerlijk is eerlijk, het bewijs, aan de magere kant. Toch zegt één onderzoek, dat naar Finse ijszwemmers keek, dat je humeur betert door drie keer per week een paar minuten in ijswater te baden. Dat zou ermee te maken hebben dat koud water ervoor zorgt dat je lijf noradrenaline aanmaakt. En dat is een product dat ook synthetisch gemaakt wordt om bijvoorbeeld in antidepressiva te steken. Proberen kan geen kwaad, denken we dan.

3. Je hart wordt er helemaal blij van

Ook voor je bloedcirculatie en dus voor je hart, zou een koude douche op tijd en stond wel een verbetering kunnen zijn. Als we 't koud hebben, moedigt ons lichaam ons aan om bloed naar onze organen te stuwen, wat op zijn beurt goed is voor je hart. Je slagaders pompen op zo'n moment ook efficiënter, en dat is goed voor je algemene gezondheid. Je geeft er ook een boost mee aan je immuunsysteem en een lage bloeddruk.

4. En 't is ook nog goed tegen de stress

Ben je een stresskonijn, dan is een koude douche goed voor je in meer dan de figuurlijke zin. Een studie uit 1994 kon aantonen dat er een drastische val in urinezuren volgde op de blootstelling aan koude. Er was ook een stijging aan gluthathione, een antioxidant die alle andere antioxidanten beter doet werken. Eén nadeel: dit is enkel getest bij tien gezonde mensen, die regelmatig in ijswater zwommen. Héél representatief kan je dat dus niet noemen.

5. En voor je je dag start, een koude douche is ook nog goed voor je concentratie

Voor diegenen die niet automatisch recht uit de douche veren nadat ze ontdekken dat de waterstraal geen 38 graden bereikt: je krijgt ook gewoon meer energie van een koude douche. Omdat je als reactie op de koude dieper gaat ademen, krijg je het nadien ook weer lekker warm, aangezien het je algemene zuurstofopname doet toenemen. Daardoor neemt ook je hartslag toe, en je bloed gaat sneller stromen. Dat geeft je een natuurlijke dosis energie voor de rest van de dag.

Nog twijfels? Proberen jullie eens een met een koude douche?

Lees meer