Paus Franciscus laat zich van zijn meest Steve Jobs-achtige kant zien op TED

Na o.a. rapper Kid Cudi, GZA van Wu-Tang, Monica Lewinsky én Bill Clinton was het de beurt aan de leider van het katholieke geloof, Paus Franciscus I, om het hipsterpubliek van TED toe te spreken. TED is een netwerk dat zich specialiseert in inspirerende, soms zeer abstracte, toespraken dat een breed assortiment aan gastsprekers een platform geeft om zonder filter te mijmeren. 

The Future You, zo heette de speech van de geestelijke leider. Franciscus verklaart dat hij de titel gekozen heeft omdat "hij kijkt naar de toekomst maar ook vandaag uitnodigt tot dialoog. Ook nodigt hij uit om zich tot een 'jou' te richten ...", jaja Franciscus, je snapt het concept van TED.

De paus laat het ultra-abstracte gelukkig snel achter zich en richt zich op het universele thema van de speech: inclusie. Het is interessant hoe Fransciscus zijn eigen achtergrond als Argentijnse immigrant ter sprake brengt als hij spreekt over de huidige migratieproblematiek.

Nieuwe verre planeten

Maar het blijft natuurlijk een TED-talk. "Zou het niet mooi zijn als we, terwijl we nieuwe verre planeten ontdekken, ook de de nood herontdekten van de broeders en zusters in een baan rondom ons?" Wat de spirituele leider daar precies mee bedoelt verklaart hij niet nader maar dat hoeft ook niet. Daar draait het om bij TED.
Opvallend in The Future You is het lang uitblijven van elke vorm van gelovige praat. Pas 8 minuten ver in de 17 minuten durende speech namedropt de paus voor het eerst Jezus. En zelfs na dat korte verhaal blijven de geloofsbelijdenissen tot een minimum beperkt.

Bekijk zelf de pauselijke TED-talk hier

Lees meer