Gemotiveerd, maar nog steeds werkloos? Het ligt niet aan jou, maar aan de werkgever

Werkgevers focussen te veel op ervaring en diploma's tijdens hun zoektocht naar nieuw talent voor op de werkvloer en te weinig op de motivatie van de sollicitanten. Dat zegt werkgeversorganisatie VBO op basis van een enquête die ze hebben afgenomen bij 500 jongeren tussen 18 en 28 jaar.

Vorig jaar zaten nog 75.000 jongeren zonder job. Dat is al een pak minder dan in 2015 toen nog 88.000 jongeren op zoek waren naar werk, maar toch zijn er nog zo'n 100.000 openstaande vacatures. Hoe kan dat?

Uit de ondervraging van VBO blijkt dat meer dan de helft van de jongeren (53,8%) geloven dat werkgevers afknappen op hun gebrek aan ervaring. En dat terwijl meer dan 4 op de 5 jongeren vaak een vacature zien staan waar volgens hen geen ervaring voor nodig is, maar die ervaring wel gevraagd wordt in de jobomschrijving. Maar liefst twee op de drie jongeren is bereid om een job uit te oefenen die totaal niet aansluit bij hun diploma op studiekeuze. Ook begrijpt maar liefst 48% van de jongeren vaak niet wat van hen verwacht wordt bij het lezen van een vacature.

Geen onbepaalde duur

Een misvatting van veel mensen is dat jongeren na hun afstuderen onmiddellijk op zoek gaan naar een contract van onbepaalde duur. Uit de enquête van VBO blijkt dat jongeren een eerste werkervaring vooral zinvol vinden om zichzelf te ontplooien.

Bijna de helft (49%) van de jongeren wil graag zijn eigen baas worden en een op vier gelooft dat je vastroest als je dezelfde job langer dan drie tot vier jaar uitoefent.

Wat de jongeren heel belangrijk vinden, is een evenwicht vinden tussen werk en privé. Het springt vooral in het oog dat meer dan 30% van de ondervraagden niet langer dan een uur wil onderweg zijn naar het werk.

Flexibiliteit van twee kanten

Volgens VBO-topman Pieter Timmermans zijn jongeren flexibel ingesteld, zo vertelde hij in "De ochtend" op Radio 1: "De allereerste werkervaring hoeft voor jongeren geen precair statuut te hebben. Aan de slag gaan via stages, studentencontracten en vrijwilligerswerk onthalen ze als positief en zien ze als een springplank naar meer."

Hij is ook bijzonder blij met de ondernemingszin van jongeren: "Het stemt mij hoopvol dat veel jongeren niet van bij de start dromen van een carrière in een grote multinational, maar dat een op de twee jongeren graag een onderneming wil opstarten."

"Het is hoopvol dat jongeren zich flexibel willen opstellen en zelfs bereid zijn om een job aan te nemen die niet overeenstemt met hun diploma, maar de werkgevers moeten zich ook flexibeler opstellen en meer investeren in die gemotiveerde jongeren. Iedereen is op zoek naar de witte raaf, maar het zou beter zijn mochten werkgevers jongen met potentieel de kans geven om expertise op te bouwen."

Young Talent in Action

Het is belangrijk dat tewerkstelling bij jongeren een prioriteit wordt en blijft, zegt het VBO. Daarom vraagt de werkgeversorganisatie onder meer een speciale ministerraad rond het thema.

Op 2 oktober organiseert het VBO het forum "Young Talent in Action" in de Brusselse Bozar. Die dag wordt er onder andere gefocust op concrete initiatieven die veel energie en middelen investeren in het begeleiden van jongeren naar een (eerste) job.

Lees meer