Het geheim achter deze gruwelijke 'bloedwatervallen' op Antarctica is eindelijk onthuld

De dramatische 'bloedwatervallen' op Antarctica vormen al jaren een mysterie voor wetenschappers. Zijn het algen? Is er een reservoir waar de verkleuring mee uitsijpelt? Dat het geen bloed is, was al snel duidelijk, maar nu weten we eindelijk waar deze ijzige watervallen hun griezelige uiterlijk vandaan hebben.

De bloedrivier werd voor 't eerst ontdekt in 1911 door een Australische geoloog. Hij dacht al meteen dat de watervallen een soort algen vervoerden, wat de vuilrode kleur zou verklaren. Maar een onderzoek in 2003 schoof naar voor dat het water uit de Taylorgletsjer rood kleurde omdat er geoxideerde ijzerpartikels in zouden zitten.

Dat zou kunnen wijzen op de laatste resten van een vijf miljoen jaar oud zoutwatermeer, onder de gletsjer. Een nieuwe studie door de universiteit van Alaska en Colorado College ruimt die hypothese nu ook weer uit de weg en stelt dat het water van een groot ondergronds meer komt, dat 'slechts' een miljoen jaar oud is. De micro-organismen in het water zorgen voor de specifieke rode kleur.

Met echolocatie-technieken hebben ze dat meer onder de gletsjer nu ook effectief ontdekt. De researchers zetten een raster op en verplaatsten daarop antennes die als een soort mega-echo 'hoorden' hoe het water zich verplaatste. Daaruit blijkt dat de gletsjer een eigen watersysteem heeft.

Dat zo'n meer niet bevriest, is eigenlijk niet zo vreemd, het is pure chemie. Als water bevriest, laat het namelijk warmte los. Het water daarrond blijft op die manier wel stromen.

Toch wel spectaculair, nee?