Dit is wat Facebook allemaal weet over jou en het is hallucinant veel

We zitten allemaal steeds meer op Facebook, maar daarvoor boeten we wel in aan privacy. Het sociale medium verzamelt op alle mogelijke manieren informatie over zijn gebruikers en verkoopt die aan adverteerders. Benieuwd hoeveel Marc Zuckerberg en de zijnen weten over jou? Zo kan je het (deels) zien.

"If you aren’t being sold, you are the product", is een bekende uitspraak en die telt zeker ook voor iedereen die op Facebook zit. Het bedrijf van Marc Zuckerberg is ondertussen ook eigenaar van WhatsApp en Instagram en heeft zo gigantisch veel informatie over zijn gebruikers.

Facebook verzamelt die informatie op basis van je vrienden, wie of wat je volgt en wat je liket. Volgens de website FaceUpTo weet Facebook na amper 68 likes ongeveer alles van jou. Ze kunnen je huidskleur raden met 95 procent zekerheid, je geaardheid met 88 procent zekerheid en hebben ze een goed idee over je politieke voorkeur. Ook je alcohol- en sigarettengebruik en zelfs je thuissituatie hebben geen geheimen meer.

Categoriëen

Al die informatie gebruikt Facebook om al zijn gebruikers in hokjes te plaatsen. Die categorieën kunnen adverteerders aanduiden om hun advertenties bij de juiste mensen te krijgen. Wil je zelf eens zien hoe Facebook over jou denkt? Klik op deze link, dan op 'jouw informatie' en dan op 'jouw categorieën'.

Het is hallucinant om te zien hoeveel Facebook weet en hoe correct die informatie is. Je kan ook dingen weg klikken, maar dat zal er niet voor zorgen dat je minder advertenties ziet. Facebook zal gewoon meer random ads sturen, of nieuwe informatie proberen te weten te komen.

Lees meer