Het liefdesleven van Marine Le Pen is veel minder conservatief dan haar partijstandpunten ... 

Over de vrouw van Emmanuel Macron is ondertussen al voldoende geschreven, maar wie is de man achter zijn tegenstander Marine Le Pen? De kandidate van FN is niet getrouwd, maar heeft  wel een relatie met ondervoorzitter Louis Aliot ... en dat zorgde al voor heel wat problemen binnen de partij én de familie. 

Het liefdesleven van Marine Le Pen is niet altijd eenvoudig geweest en heeft vooral haar vader Jean-Marie Le Pen veel kopzorgen bezorgd. Zo had ze op haar 17 jaar een relatie met de 32-jarige communicatieverantwoordelijke van haar vader, toen voorzitter van het Front National.

Uiteindelijk zou ze twee keer trouwen en even vaak scheiden. In haar eerste huwelijk kreeg ze drie kinderen. Oudste dochter Jehanne wordt volgende maand 19, terwijl de tweeling Louis en Mathilde in april volwassen geworden zijn. Ze zijn dus alle drie voor het eerst gaan stemmen afgelopen zondag.

Pas in 2010 vond Le Pen haar grote liefde bij Louis Aliot, een van haar medewerkers. Die is van Joodse origine is en werd door haar vader ooit "intellectueel beperkt" werd genoemd. Niet echt de schoonzoon die Holocaustontkenner Jean-Marie Le Pen in gedachten had dus.

'Loulou de zuiveraar'

Als Marine in 2011 het voorzitterschap overneemt van haar 82-jarige vader, wordt Aliot ondervoorzitter. Jean-Marie blijft stoken met antisemitische uitspraken en wordt zelfs even door zijn dochter uit de partij gezet. Die wil namelijk een bredere koers varen en de scherpe kantjes van het Front National verliezen, iets wat haar vader helemaal niet ziet zitten.

Voor die koersverandering heeft ze met Aliot wel een goede bondgenoot. Die wordt binnen de partij namelijk al lang 'Loulou de zuiveraar' genoemd, omdat hij de meest radicale kant van het FN wil afzwakken. Dat zorgt ervoor dat hij binnen de partij niet echt geliefd is.

Laxeermiddel in wijn

Dat alles zorgde in 2014 voor een nogal pijnlijk verhaal. Aliot was aangeduid als spreker op een event van de lokale voorzitter Jacques Colombiers, een van de meer gematigde leden van FN en een voorstander van holebirechten. Drie jonge leden van de partij wilden die lezing boycotten en zorgden voor neonazi's in de zaal, draaiden lampen los en probeerden laxeermiddelen in de wijn van Aliot te doen. Ze werden onmiddellijk uit de partij gegooid.

Dat alles wil overigens niet zeggen dat Louis Aliot zelf heel gematigd is. Hij beklemtoonde deze zomer nog dat FN tegen het homohuwelijk is. Ook gebruikt hij zijn Joodse achtergrond om de Joodse lobby voor hen te winnen, als enige echte tegenstanders van de islam in Frankrijk.

Het koppel woont trouwens niet samen, want Marine woont nog altijd in de buurt van Parijs, terwijl Aliot uit het Zuiden komt. Daar hebben ze ook samen een huis, waar Marine in de vakanties verblijft. Ook als Le Pen verkozen zou raken, blijft Aliot in Zuid-Frankrijk wonen, zei hij recent nog.

Lees meer