Geen treinen door Brussel dit weekend? Zo raak jij zonder frustraties ter plaatse ... 

Dit weekend rijden er geen treinen tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel moet belangrijke werken uitvoeren tussen  de twee stations en dat kan voor serieuze verstoringen zorgen. Lees hier hoe je frustraties kan voorkomen. 

Na de laatste trein van vrijdagavond tot en met de laatste trein op maandag 1 mei, stoppen er geen treinen tussen de twee haltes. NMBS kondigde in een nieuwsbericht aan dat gedurende deze 3 dagen nodige veiligheidstesten worden uitgevoerd.

Hoe geraak je makkelijk in Brussel?

Nadat je uitstapt in Brussel-Noord of Brussel-Zuid kan je best een tram of bus nemen in de hoofdstad. Er worden extra trams ingeschakeld op lijnen 3 (Churchill - Esplanade) en 4 (Stall - North station) om het reizen gemakkelijker te maken.

Daarnaast is de NMBS van plan om gratis tickets van MIVB uit te delen om met het openbaar vervoer (tram en bus) van punt A naar punt B te reizen. De tickets worden uitgedeeld in het treinstation van Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

Daarnaast worden er extra shuttletreinen ingezet die Brussel-Noord, Brussel-Zuid en Zaventem, de luchthaven van Brussel, zal verbinden. En dat, in beide richtingen. Er rijden ook extra treinen van Schaarbeek en Denderleeuw waarmee je kan pendelen naar Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

Wat als je Brussel moet doorsteken?

Alle lijnen die lopen door de hoofdstad worden ook daadwerkelijk gesplitst. Bijvoorbeeld, als je naar Antwerpen of Charleroi reist, moet je twee treinen nemen in plaats van één: Antwerpen - Brussel-Noord en Brussel-Zuid - Charleroi-Zuid. Om te reizen naar Brussel-Zuid of naar het noorden, moet je één van de geplande shuttletreinen (drie per uur) of de metro, bus of tram nemen.

Sommige ritjes kunnen iets lastiger worden. Studenten die bijvoorbeeld zaterdag pas naar huis gaan vanuit Leuven naar Charleroi-Zuid moeten hiermee rekening houden. In dit geval neem je de trein richting Brussel-Noord, en neem je daar tram 3 richting Churchill naar Brussel-Zuid. In Brussel-Zuid kan je dan de trein richting Charleroi-Zuid nemen.

Lijnen worden beperkt

Opgelet, sommige lijnen worden dit weekend ook beperkt. De IC-treinen Oostende - Eupen en Genk - Knokke/Blankenberge worden omgeleid via Denderleeuw en Schaarbeek. Daar kunnen reizigers met bestemming Brussel overstappen op treinen naar Brussel-Zuid of Brussel-Noord.

De lijn van Dendermonde - Dinant zal ook verstoord worden. De trein van Dendermonde - Brussel-Zuid zal enkel tot Jette rijden. Dus hier kan je ook gebruik maken van speciale shuttles.

Als je naar Panne reist, is er geen verandering. De trein van Landen-Panne omzeilt de chaos in de Brusselse stations via het spoor van de ring.

Metro in Brussel

De MIVB in Brussel heeft ook vervangingswerken gepland van zaterdag 29 april tot en met maandag 1 mei. Tramverkeer op lijn 6 wordt onderbroken tussen stations Simonis en Koning Boudewijn. Hiervoor schakelen ze bussen in tussen de twee stations.

Het station Brussel-Centraal wordt gedurende drie dagen niet gebruikt, enkel balies en winkels blijven open. Let wel op dat de werken in Brussel vertragingen kunnen veroorzaken op andere lijnen die niet door Brussel gaan.

Controleer voor de zekerheid altijd je reisweg op de website of applicatie van NMBS.

Lees meer