Hallucinant: in eerste drie maanden van dit jaar kochten 1 op 20 mensen op onze planeet een nieuwe smartphone

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in totaal 347,4 miljoen smartphones verscheept. Verscheept wil niet zeggen verkocht, maar in de smartphonemarkt scheelt dat maar een paar procent. Zowat 1 op 20 mensen op onze planeet schaften zich dus een nieuw toestel aan. Er is ook een keerzijde aan dat succesverhaal: we gooiden er ook miljoenen weg in die periode.  Ze zitten vol giftige stoffen en amper 5% wordt gerecycleerd.

Het aantal verscheepte smartphones trekt weer aan, nadat de groei op de markt vorig jaar stagneerde. In de eerste drie maanden van 2017 verscheepten smartphonemakers wereldwijd 4,3 % meer smartphones dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Vijf merken hebben ondertussen meer dan de helft van de hele wereldmarkt in handen: zij verscheepten bijna 209 miljoen smartphones.

Samsung blijft de mondiale leider op de smartphonemarkt met een aandeel van 22,8% , al groeide het aantal verscheepte telefoons niet vergeleken met vorig jaar. Apple volgt na Samsung met 14,9% marktaandeel. De top 5 wordt verder aangevuld met de Chinese merken Huawei, OPPO en Vivo. Huawei verscheepte 34,2 miljoen telefoons, 21,7% meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Oppo verscheepte er 25,6 miljoen, wat bijna 30 procent meer is dan vorig jaar. Vivo steeg 23,6% met in totaal 18,1 miljoen verscheepte smartphones.

Er werden ook nog 138,7 miljoen toestellen van andere merken verscheept. Hun aandeel wordt elk jaar kleiner.

Probleem

Als we nieuwe smartphones kopen, betekent dat ook dat we oude weggooien. En dat wordt stilaan een onoverkomelijk probleem. Dit jaar, alleen al in de eerste drie maanden, gooiden we voor bijna 10 miljoen ton aan gebruikte smartphones in de vuilnisbak wereldwijd, een stijging met 20% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks beloften en een aantal mooie initiatieven, blijkt slechts weinig daarvan gerecycleerd te worden, hooguit 5% van de metalen die daarin zitten volgens de meeste studies.

Bovendien belandt 90% van dat smartphone-afval uiteindelijk op een illegaal stort. In Afrika of in China doorgaans. Daar leidt de verwerking van e-afval tot ​​ernstige gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid. Giftige materialen komen terecht in rivieren en in het grondwater en het verbranden van een aantal componenten uit smartphones zorgt voor luchtvervuiling.

De grond van de Chinese e-afvalplaats Guiyu bevat een aantal van 's werelds hoogste concentraties dioxines en zware metalen. In het grondwater zat 2.400 keer meer lood dan veilig wordt geacht.

Bij mensen die werken op zo’n sites is schade aan het centrale en perifere zenuwstelsel vastgesteld, hun bloedwaarden deugden langs geen kanten en er waren spectaculair meer gevallen van beschadigde longen, levers en nieren, ook bij mensen die er niet werkten maar in een straal van vele kilometers wonen.