Gentenaren krijgen dan toch geen referendum over circulatieplan: 673 handtekeningen te kort

Het langverwacht referendum over het circulatieplan in Gent komt er dan toch niet. Het zag ernaar uit dat daarvoor genoeg handtekeningen verzameld waren, maar doordat er veel moesten afgekeurd worden, komen de initiatiefnemers 673 handtekeningen te kort. Dat heeft het stadsbestuur laten weten.

Het circulatieplan verdeelt Gent al enkele maanden in twee kampen en tegenstanders probeerden het dan ook tegen te houden met een referendum. Na negen maanden diende IntelliGentMobiel, een groepering van handelaars en vrije beroepen, samen met N-VA eind maart 29.875 handtekeningen in, ruim boven de limiet van 25.703.

Daar bleken echter veel ongeldige handtekeningen bij te zitten. Veel mensen woonden op het moment van het ondertekenen niet in Gent of zijn ondertussen verhuisd, waren jonger dan 16 of tekenden meer dan één keer. Ook 71 handtekeningen van mensen die ondertussen zijn overleden, werden verworpen. Daardoor wordt de limiet niet gehaald. Ze strandden op 25.030.

Ondertussen is het circulatieplan al bijna een maand van kracht. Het stadsbestuur spreekt van een succes, maar sommige handelaars klagen over omzetverlies.

Lees meer