Het is nog erger dan wordt voorgespiegeld: de Turkse toerismedroom is compleet uit elkaar gespat

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar gingen een pak minder mensen naar Turkije op vakantie. Het Turkse bureau voor toerisme zegt dat het aantal toeristen met 17 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Wellicht zijn die cijfers nog verbloemd: in de reissector valt te horen dat de daling 60% bedraagt en dat het er voor het zomerseizoen rampzalig uitziet. En dat is een drama voor het land, dat toerisme heel hard nodig heeft.

De inkomsten van de toerismesector daalden volgens het Turkse bureau voor toerisme met 3,1 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het bureau daalde met name het aantal toeristen uit Europa flink. Vanuit Rusland gingen er juist meer mensen naar Turkije. De meeste toeristen kwamen de afgelopen maanden uit Iran, Georgië, Bulgarije, Duitsland en Rusland.

Het aantal toeristen dat Turkije bezoekt daalt al langer. Het land is minder in trek door de aanslagen, die het afgelopen jaar zijn gepleegd. Maar ook de mislukte couppoging in juli vorig jaar speelt voor sommige mensen mee in hun keuze om ergens anders op vakantie te gaan. En ook de uitkomst van het referendum dat Erdogan meer macht geeft, doet de zaak absoluut geen goed.

Niemand wil het officieel zeggen, wellicht uit schrik dat daardoor echt niemand meer zal boeken, maar in de reissector vallen nog veel drastischere cijfers te horen. Daar is sprake van een terugval van 60% van het aantal boekingen voor deze zomer bijvoorbeeld.

En dat moet in deze context worden gezien: vorig jaar was er ook al een omzetdaling van 30 procent voor de Turkse toerismesector en gingen bijvoorbeeld al bijna 50% minder Belgen op vakantie naar Turkije.

Verbloemd

De Turkse overheid verbloemt de situatie. Nabi Avcı, de minister van Cultuur en Toerisme, verklaarde onlangs nog dat 2016 “misschien een beetje was tegengevallen” maar dat Turkije het eigenlijk uitstekend bleef doen. Ondanks alles, zei hij, was Turkije gestegen op de world ranking en nu de zesde populairste toeristische bestemming als land ter wereld. En, voegde hij eraan toe, “we zijn goed op weg om de top drie te halen”.

Dat klopt niet echt. Turkije is niet gestegen in de World Tourism Barometer, de lijst die als norm wordt gehanteerd, maar gedaald. En het staat zeker niet zesde. In 2016 werd het al voorbijgestoken door Mexico, dat nu, met 35 miljoen toeristen, de achtste plaats heeft gepakt.

Toerisme is - of beter was - goed voor bijna 7 procent van de Turkse economie en bijna 8 procent van de tewerkstelling in het land. De aanhoudende daling is slecht nieuws voor de honderdduizenden Turken die leven van het toerisme, maar ze pakt Erdogan ook in zijn politieke hart.

Want toerisme is altijd dé strategie van Erdogan geweest om zijn begroting op orde te krijgen. De Turkse overheid geeft flink meer geld uit dan er binnenkomt en toeristen waren een belangrijk middel om dat verschil te verkleinen.

Man met een plan

Erdogan lanceerde een paar maanden geleden nog een plan waarmee hij maar liefst 8 miljoen toeristen meer aantrekken en zo de staatskas spekken. De campagne gaat onder de noemer “Breng je buren mee en kom” en moet de sector “tientallen miljarden euro's opleveren” volgens Erdogan.

De campagne is vooral gericht op Turken die buiten hun geboorteland wonen. Erdogan hoopt dat zij hun vakanties in Turkije vieren en daarbij de buren meenemen. Volgens Erdogan leven op dit moment zo'n 5 miljoen Turken over de grens, van wie de meeste in landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Daarnaast zijn er 3,5 miljoen Turken die ooit in het buitenland woonden en naar Turkije zijn teruggekeerd. Ook zij hebben nog steeds banden met de landen waar ze ooit woonden.

Naast vakanties, hoopt Erdogan ook dat Turken feesten als bruiloften in Turkije vieren en niet in het land waar ze wonen. Volgens hem vieren Turken nu zo'n 50.000 huwelijken in het buitenland. "Broeders in Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en andere landen: laten we verstandig zijn en speciale feesten vieren in ons land."