Tirade van Van Quickenborne (Open Vld) over onrechtvaardige pensioenen gaat viraal op Facebook

Dat pensioenen een gevoelig thema is, blijkt nog maar eens. Na het verhaal van de werkloze vrouw die een hoger pensioen krijgt dan haar zelfstandige vriendin, haalde Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hard uit in de Kamer. Het filmpje is op Facebook al 1 miljoen keer bekeken en al zo'n 20.000 keer gedeeld. Daarmee is het meest gedeelde video ooit over de Belgische politiek.

Voor wie het verhaal deze week gemist heeft, hier nog eens de aanleiding voor de discussie: twee vriendinnen uit Henegouwen berekenden hoeveel pensioen ze zullen krijgen. De ene heeft 40 jaar gewerkt, voornamelijk als zelfstandige, de andere werkte 6 jaar en was daarna 33 jaar werkloos. Toch krijgt de tweede vrouw een hoger pensioen.

"Die onrechtvaardigheid is voor ons een heel belangrijk thema", zegt Open Vld-woordvoerder Thomas Vanwing tegen newsmonkey. "In 2011 hebben wij toen Van Quickenborne minister van Pensioenen was dat al deels aangepakt en ook nu zijn we daarmee bezig. Volgende week komt Van Quickenborne met een voorstel om zo'n situaties te vermijden. Werken moet voor ons altijd meer lonen dan niet werken."

Dat veel mensen dat vinden, blijkt uit hoe vaak het filmpje gedeeld wordt op Facebook. Op de fanpagina van Van Quickenborne is de video al bijna 16.000 keer gedeeld en op de pagina van Open Vld heeft het al 3.500 shares. Daarmee is het het meest gedeelde filmpje ooit over de Belgische politiek. De video is ondertussen al bijna een miljoen keer bekeken.

Lees meer