Open Vld blijft aandringen: "Verlaag de pensioenen voor langdurig werklozen"

Open Vld blijft oorlog maken over langdurig werklozen. Een week nadat CD&V via vicepremier Kris Peeters de deur dicht deed om werkloosheid in tijd te beperken, komt Open Vld-kamerlid Vincent Van Quickenborne met een ander voorstel: de pensioenen voor langdurig werklozen verlagen. De kans dat dat er komt is ook klein, maar de strijd gaat verder binnen de regering.

Het gaat vooral om symboliek. Maar op 1 mei lanceerde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de eis om voor iedereen een minimumpensioen van 1.500 euro te voorzien. En op 2 mei lanceert Van Quickenborne in Het Laatste Nieuws net een lager pensioen voor langdurig werklozen.

Want het is een gigantische doorn in het oog dat wie werkt, minder pensioen krijgt dan wie jarenlang werkloos geweest is. Het is de fameuze case van Virginie en Caroline, de twee Waalse vriendinnen, die hun pensioenen lieten berekenen. En het resultaat was pijnlijk: Virginie die jaren als zelfstandige werkte, krijgt 925 euro per maand. Caroline was 33 jaar werkloos en krijgt 1.135 euro pensioen.

Bij superministerraad opnieuw op tafel

Dat vindt Van Quickenborne onaanvaardbaar. In de Kamer drong hij bij Kris Peeters (CD&V) erop aan om de werkloosheid in de tijd te beperken, maar die weigert. Het filmpje daarover ging op Facebook heel hard, het thema leeft duidelijk.

En dus gaat Van Quickenborne er nog op door. Hij wil nu aan het pensioen van langdurig werklozen sleutelen. Want zelfs met de nieuwe hervormingen, die nog niet tellen voor Virginie en Caroline, is er nog altijd een financieel voordeel voor Caroline, de langdurig werkloze.

Open Vld wil met een alternatief voorstel komen. Daarvoor zijn de superministerraden van premier Charles Michel (MR) een geschikt moment, zo denken ze. Die komen er over specifieke thema's, één daarvan is werk. En op die ministerraad wil Open Vld dus met een plan komen. De kans is groot dat het enkel tot gekibbel leidt met CD&V, dat al sinds de regeringsonderhandelingen van 2014 weigert.

Lees meer