Mogelijk oudste mens ter wereld sterft op z'n 146ste

Deze zondag overleed Sodimedjo, AKA opa Ghoto, mogelijk de oudste mens op aarde. Sodimedjo is geboren in december 1870. Althans dat zou zo zijn volgens de papieren van de Indonesiër. Opa Ghoto overleed in het bijzijn van zijn familie in centraal Java.

Hoewel de overheid in Indonesië bevestigt dat opa Ghoto wel degelijk 146 jaar oud was, is zijn leeftijd nooit officieel vastgesteld. Het bemoeilijkt de zaak dat Indonesië pas geboortes registreert sinds 1900. Dus officieel gaat de titel voor de oudste mens die ooit geleefd heeft nog steeds naar de Française Jeanne Calment. Zij werd 122 jaar en overleed in 1997.

Roker

Sodimedjo was een verstokte roker. Hij overleefde 4 echtgenotes en heeft 5 kinderen, 12 kleinkinderen, 17 achterkleinkinderen en 2 achter-achterkleinkinderen. Volgens Ghoto had hij zijn lange leven te danken aan een groep liefdevolle mensen die voor hem zorgden.

Op 12 april werd de Indonesiër in het ziekenhuis opgenomen wegens een achteruitgaande gezondheid. Toen hij vorige week terug thuis was ging hij, volgens zijn kleinzoon Suyanto, minder en minder eten en drinken. Hij vroeg zijn familie om bij hem te blijven en hem in vrede te laten gaan.

De titel voor de oudste levende mens gaat nu naar de Jamaicaanse Violet Brown. Volgens de Gerontology Research Group is zij nu 117 jaar oud.

Lees meer