Haat jij aanschuiven in de luchthaven? Deze 6 tips helpen met frustratie

Je hebt er het hele jaar naar uitgekeken: je welverdiende vakantie naar de zon. Nu enkel nog die vervelende rijen in de luchthaven die tussen jou en je tequila sunrise op het strand staan. Zijn er manieren om je wachttijden te minimaliseren of toch tenminste je wachttijden aangenamer te maken? Wij vroegen het aan vliegreisexpert en reisjournalist Toon Verlinden.

1. Wees slim als je je vlucht boekt

Volgens Verlinden is het, voor je eigen gemoedstoestand, een goed idee om na te denken welke vlucht je neemt naar je droombestemming. "Chartervluchten vertrekken meestal 's ochtends of 's avonds. Als jij iemand bent met een echte fobie voor wachtrijen, zijn dat dus niet de uitgelezen momenten om je vlucht te boeken want dan is de luchthaven het dichts bevolkt."

2. Check online in

"Online inchecken is een absolute must", zo vertelt Verlinden, "passagiers die reeds online ingecheckt hebben krijgen 9 op de 10 keer een eigen wachtrij die opvallend vlotter vooruitgaat dan de andere."

3. Scan je rij voor je gaat aanschuiven

"Net als aan de kassa bij de supermarkt kan je ook in luchthavens afwegen bij welke rij je het minst lang zal stilstaan", vertelt Verlinden. "Je weet bijvoorbeeld dat een rij met zes zakenmannen met enkel hangbagage sneller vooruit zal gaan dan een rij met drie families met kinderen en tonnen bagage om in te checken."

4. Neem eens een peuter mee

"Deze zomer heb ik voor het eerst met mijn kind gevlogen", aldus Verlinden "En het is opmerkelijk hoeveel mensen je voorlaten als ze zien dat je een peuter meehebt." Uiteraard moet je voor deze optie eerst een peuter voorhanden hebben.

5. Je EU-paspoort is je beste vriend. Gebruik het slim

Deze tip is vooral van toepassing bij het uitchecken. "Ik probeer in te schatten of mijn medereizigers een EU-paspoort bezitten.", zo vertelt Verlinden. "Als dat niet zo is dan weet ik dat ik waarschijnlijk eerder doorgelaten zal worden met mijn EU-paspoort. Denk ik echter dat de rest van de passagiers waarschijnlijk ook in het bezit zijn van een EU-paspoort dan durf ik al wel eens aan te schuiven in de rij voor mensen zonder EU-paspoort. Meestal wordt er dan ook niet naar gevraagd en kan ik toch wat sneller doorlopen."

6. Bij het instappen: blijf tot de laatste zitten

"Als er aangekondigd wordt dat het instappen kan beginnen veren mensen vaak recht om een rij te vormen aan de ticketcontrole. Ik vraag me af waarom. Als je zitplaatsen op het vliegtuig toch vastliggen wil ik niet langer als nodig rechtstaand in een rij wachten. Ik raad aan om rustig met een boek aan de gate te blijven zitten tot de laatste oproep om in te stappen " Deze regel geldt natuurlijk enkel voor vluchten waar de plaatsen genummerd zijn.

Lees meer