Binnenkort in Vlaanderen: peukentegels. Want een sigaret op straat gooien kan je veel geld kosten

Het gebeurt (te) vaak dat sigarettenpeuken worden weggegooid op straat.  In Vlaanderen komen zogenaamde 'peukentegels' om dit probleem te verhelpen. Peukentegels zijn asbakken in het trottoir waar rokers hun opgerookte sigaret in kwijt kunnen. Een initiatief om zwerfvuil tegen te gaan en ook om boetes te vermijden, want een sigaret op de grond gooien kost je geld. 

Een sigaret weggooien op straat is snel gebeurd, maar dat brengt veel nadelen mee. Op de website van de lokale politie staat duidelijk dat het verboden is om gelijk welk voorwerp op de openbare weg te gooien. Een sigarettenpeuk weggooien staat gelijk aan zwerfvuil achterlaten, en dat mag dus niet. Al wie sigarettenpeuken weggooit op de openbare weg riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 120 euro.

Peukentegels

Over heel Vlaanderen worden duizenden peukentegels geplaatst. De lokale besturen beslissen zelf waar de peukentegels komen.

De nieuwe asbakken komen vooral op typische rokersplaatsen, zoals aan de ingang van het station.

Tabakindustrie betaalt

De tegel werd met succes uitgetest aan het station van Vilvoorde. De Vlaamse regering is in samenspraak met de tabaksindustrie overeengekomen dat de sigarettenfabrikanten zelf de peukentegels moeten betalen. Vlaanderen zou hier niet meer voor moeten opdraaien, want dat kost de belastingbetalers in totaal zo'n 60 miljoen euro.