Gratis treinabonnement of fiets voor eigenaars van bedrijfswagens in Brussel. En de rest kan blijven betalen?

Goed nieuws voor Brusselse werkkrachten die een bedrijfswagen hebben. Zij krijgen binnenkort hun treinabonnement terugbetaald of een bedrijfsfiets met strikje rond. Op die manier wil de Brusselse regering fileproblemen in de hoofdstad aanpakken en mensen uit hun wagen krijgen. 

Vanaf 2018 worden bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om hun werknemers naast een bedrijfswagen, een gratis abonnement voor het openbaar vervoer of een bedrijfsfiets aan te bieden. Als dat niet genoeg is, krijgen die werknemers ook nog eens recht op een abonnement op de Brusselse fietsverhuurdienst Villo.

Onduidelijkheid

Minister van mobiliteit Pascal Smet steunde leefmilieuminister Céline Fremault in haar initiatief. Wij contacteerden het team van Fremault om te vragen hoe het zat met werknemers zonder een bedrijfswagen maar hierop hebben wij nog geen antwoord gekregen.

38.000 werknemers

In Brussel werken er 38.000 mensen die een wagen krijgen op de kosten van het bedrijf.

Veel van die werknemers rijden met tegenzin naar het werk omdat hun abonnement voor het openbaar vervoer niet wordt terugbetaald. Het zijn net die werknemers die het openbaar vervoer zouden nemen, eens het zou worden terugbetaald.

Mobiliteitsbudget

De federale regering heeft ook haar eigen plannen en is sterk bezig met het mobiliteitsbudget. Het voorstel van de federale regering is een bedrijfswagen inruilen voor een maandelijks bedrag. De Brusselse regering daarentegen wil het aantal salariswagens niet doen dalen, enkel het verkeer.

De plannen van de twee regeringen komen nog niet goed overeen, maar kunnen eventueel wel op mekaar worden afgestemd.

Lees meer