België en alcohol: de cijfers! Walen drinken het meest, Vlaamse studenten zijn het vaakst zat...

Wie had dat gedacht? Vlaamse mannen tussen 15 en 24 zijn de grootste bingedrinkers van België. Meer dan twintig procent van hen geeft aan één keer per week excessief te drinken. Vlaamse meisjes van dezelfde leeftijd hebben minder nood aan hun wekelijkse zuipfeestje (iets meer als 5 procent).

Dat blijkt uit de laatste studie naar alcoholgebruik van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). In die studie wordt het alcoholverbruik van de Belgen in kaart gebracht aan de hand van gender, leeftijd, opleidingsniveau en regio. Wallonië krijgt goud in de categorie van de meeste glazen alcohol per week. Onze zuiderburen slagen gemiddeld maar liefst 12 glazen per week achterover.

Wat ook opvalt uit de studie is dat het opleidingsniveau geen significante invloed heeft op problematisch drinkgedrag.

Grootstad of Boerenhol

Opvallend aan het alcoholgebruik in België is dat het niet verschilt voor mensen in steden of op het platteland. Nope, het maakt niet zo veel uit of je nu in Antwerpen of Schellebelle woont, je drinkt ongeveer evenveel. Wel blijkt dat problematische drinkers meer voorkomen in landelijke en stedelijke gebieden dan in half-stedelijke gebieden.

Uit de studie blijkt ook dat Brusselse jongeren het minst bingedrinken (of "piekdrinken"). Ook zijn de Brusselaars gemiddeld een jaar ouder als de Waalse of Vlaamse jongeren voordat ze beginnen regelmatig drinken. In Vlaanderen doen jongeren dat gemiddeld vanaf 18 jaar en in Brussel vanaf 19 jaar. Bekijk de volledige studie hier.

Lees meer