Waarom we schrik moeten hebben voor de halve finale van het Eurovisiesongfestival en wie we vooral moeten vrezen

Blanche werd meteen na de bekendmaking van haar nummer 'City Lights' gebombardeerd tot mogelijk kanshebster op Eurovisiesongfestival-winst. Maar na twee povere repetities zakte België verder en verder weg op de lijstjes van de bookmakers. Moeten we na gedroomd te hebben van de eindwinst nog gaan vrezen dat we de finale niet gaan halen? En van welke landen moeten we dan schrik hebben in de eerste halve finale?

Zo hard België werd opgehemeld voor de repetities, zo hard werden we afgekraakt erna. 'City Lights' is volgens Metro UK misschien wel "de meest hedendaagse en sterkste song op de Eurovisie-CD dit jaar", maar ook zij zien dat de Belgische act te wensen overlaat: "de Belgische delegatie weet nog steeds niet hoe ze de act in beeld moeten brengen. De outfit van de zeventienjarige Blanche en de staging lijken niet bij het nummer te passen." Waar we eind april, voor de repetities, nog op een mooie vijfde plaats stonden bij de bookies, zijn we ondertussen al weggezakt naar een tiende plaats.

Met die voorspelde tiende plaats overall halen we normaal gezien dus nog makkelijk de finale. Al konden een hoop andere landen uit onze halve finale wel overtuigen tijdens de repetities. Best dus maar rekening houden met de concurrentie. Maar wie zijn onze concurrenten in die eerste halve finale? Een overzichtje:

Portugal

 

De absolute topfavoriet in 'onze' groep is de Portugese Salvador Sobral, en dat zelfs zonder te repeteren. Want niet de zanger maar zijn zus Luisa, die ook het nummer schreef, zong in de repetities. Salvador bleek na het Portugese ticket naar Kiev te hebben bemachtigd, te lijden aan een hartaandoening en mocht op doktersbevel Portugal maar voor een week verlaten. Geen tijd dus om aan de repetities deel te nemen, al zal hij maandag op de dress rehearsals en de jury final wel op het podium staan. Maandag, een dag voor de echte halve finale, moet de jury namelijk al hun punten uitreiken.

Mocht Salvador toch niet kunnen afreizen naar Kiev of niet in staat zijn om op te treden, dan zal zijn zus zijn plaats ook tijdens de (halve) finale innemen. Dat werd al goedgekeurd door de Europese Radio-Unie (ERU), de organisatoren van het Eurovisiesongfestival.

Met 'Amar Pelos Dois' brengt Salvador een typisch Portugese bossa nova die hun nu dus de favorietenrol in de eerste halve finale oplevert. Ook in het 'algemene' klassement worden ze door de bookmakers op een tweede plaats gezet.

Zweden

 

Zweden lijkt met hun popsong 'I Can't Go On' de grootste concurrent van Portugal in de eerste halve finale. Een degelijke song met een sterke act, zowat de blueprint voor een Eurovisie-act dus. Robin Bengtsson en Zweden lijken zeker van een plaats in de finale en zouden ook daar wel eens heel hoog kunnen eindigen.

Armenië

 

Met 'Fly With Me' stuurt Armenië een song naar het Eurovisiesongfestival met duidelijke etnische invloeden. Armenië werd al voor de repetities ingeschat als mogelijke kanshebber op winst, en zette dat bij de repetities duidelijk nog kracht bij. Want door de bookmakers wordt Artsvik op een vijfde plaats gezet.

Azerbeidzjan

 

De act van Azerbeidzjan is, op z'n minst, merkwaardig te noemen. Een man op een ladder met een paardenhoofd in zijn handen. We zijn wel wat rare dingen gewend op het Eurovisiesongfestival, maar dit behoort toch in een categorie apart. Maar 'raar' kan ook op Eurovisie scoren, kijk maar naar de monsters van Lordi die wonnen in 2006. Laat je echter niet al te veel afleiden door de act, want Azerbeidzjan heeft met 'Skeletons' van Dihaj ook gewoon een heel sterk nummer.

Australië

 

Australië stuurt hun X-Factor-winnaar, en dat zou wel eens een geniale keuze kunnen zijn. Isaiah zou zich met zijn 'Don't Come Easy' ook zonder twijfel moeten plaatsen voor de finale. Ze houden vast aan het concept van zijn promo video en laten Isaiah het hele podium vrij. Verwacht je maar aan een hoop zwoele blikken in de camera.

Zowel favoriet Portugal, Zweden, Armenië, Azerbeidzjan als Australië worden door de bookmakers als grotere kanshebbers gezien dan België. Maar toch zouden ook wij ons normaal gezien met gemak moeten plaatsen voor de finale volgende week zaterdag. Al weet je op het Eurovisiesongfestival natuurlijk nooit!

Wat denken jullie, gaan we erbij zijn in de finale? Bekijk hieronder nog eens de repetitie van Blanche en oordeel zelf:

 

Lees meer