Game of Thrones is top secret: acteurs absurde maatregelen opgelegd om scenario's geheim te houden

Nu de serie de 'A Song of Ice and Fire'-boekenreeks heeft ingehaald, hebben de producers van 'Game of Thrones' de maatregelen om de scenario's geheim te houden nog wat opgetrokken. De acteurs moesten zich voor het zevende seizoen aan absurde regels houden om ervoor te zorgen dat er geen enkele plot twist zou lekken. "Maar", zegt Nikolaj Coster-Waldau, "het einde van 'Game of Thrones' staat sowieso al op het internet."

Spoilers zijn de allergrootste vrees van elke seriefanaat. En de producers van Game of Thrones sparen dan ook kosten noch moeite om alle scripts en scenario's geheim te houden. De regels waar acteurs en medewerkers zich aan moeten houden, zijn echt absurd te noemen. HBO ging voor de opnames van het zevende seizoen in totale lockdown.

"Ze achtervolgen je"

"Wie er scripts krijgt en hoe we ze krijgen, hebben ze enorm verstrengd", zegt Nathalie Emmanuel, die Missandei vertolkt. "Je kan de scripts alleen nog maar digitaal bekijken, en ze sturen ze alleen nog op als onze e-mails een two-step verification gebruiken (een manier om je accounts veiliger te maken door niet alleen met een wachtwoord te werken, maar met nog een tweede verificatiemethode zoals bv. een sms, nvdr.)." Maar ook op de sets wordt alles minutieus bijgehouden. "Op de set krijg je soms wel rehearsal notes, maar je moet een document ondertekenen om ze te krijgen en je moet ze ook weer teruggeven als je vertrekt", legt Emmanuel uit. "Als je dat niet doet, dan zullen ze je achtervolgen tot je ze afgeeft!"

Dat de Game of Thrones-producers zulke zware maatregelen hanteren, is niet onverwacht. Plot twists zoals de herrijzenis van Jon Snow aan het begin van seizoen zes zijn zo groot, dat de impact van het lekken ervan enorm is. Zeker nu de serie de boeken heeft ingehaald, en je dus niet gewoon de boeken kan lezen om al de spoilers al te weten te komen, is dat belangrijker dan ooit.

"Het einde staat sowieso al ergens online"

De vraag is natuurlijk of zelfs de zwaarste maatregelen zullen verhelpen dat fans de verhaallijnen te weten gaan komen. Daarnaast staat het internet ook vol met theorieën van fans over waar het verhaal heen gaat. "Als je online gaat, dan zal je sowieso elke verhaallijn die er nog valt te gebeuren vinden", zegt Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister).

"Het einde van Game of Thrones staat op het internet. Daar ben ik zeker van", meent Coster-Waldau. "Maar je zou het niet weten. Want eigenlijk wíl niemand het weten." En dan nog. "Misschien moet ik dat wel eens doen", zegt hij, "gewoon exact zeggen wat er gaat gebeuren. Maar dan zouden jullie gewoon zeggen 'Pffff, nee, dat is niet waar'".

De acteur weet wel al hoe hij zijn personage wil zien sterven. "Het moet door een draak zijn", is hij zeker. "Het moet echt een draak zijn die hem afmaakt. Hij moet branden. Dat moet gewoon." En gebeurt dat dan misschien al in het komende seizoen? "Wel, we zullen zien. Je zal je dit wel herinneren als je naar het volgende seizoen kijkt", zegt hij. Sterft Jaime echt al in het zevende seizoen? Pffff, nee, dat is niet waar.

Lees meer