Hoopgevende beslissing: Frankrijk verbiedt fokken van dolfijnen en orka's in gevangenschap

Binnen afzienbare tijd zullen er in Frankrijk geen dolfijnen en orka's meer in gevangenschap leven. De Franse minister van Milieu Ségolène Royal heeft immers een verbod uitgevaardigd op het fokken van deze dieren in gevangenschap én op de uitwisseling ervan met andere bassins. De dieren die op dit moment in de aquaria in Frankrijk leven, zullen dus de laatste zijn.

De minister tekende woensdag al een eerste versie van de nieuwe wet, maar scherpte gisteren - eigenlijk onverwachts - de regels nog verder aan nadat bekend raakte dat sommige dieren in aquaria gedrogeerd worden.

"Historische Franse zege"

De nieuwe regels zijn duidelijk: het is vanaf nu verboden om te fokken met orka's en dolfijnen die op dit moment in gevangenschap leven in Frankrijk. Alleen deze dieren mogen dus blijven leven in de aquaria, maar er worden geen nieuwe geboortes meer toegelaten. Bovendien mogen er ook geen dolfijnen of orka's uit andere aquaria overgebracht worden.

Dat wil dus zeggen: eens de huidige dieren in gevangenschap overlijden, zullen de dierenparken geen dolfijnen of orka's meer mogen houden.

Dierenrechtenactivisten spreken uiteraard van een "historische Franse zege" en hopen dat het verbod effectief zal leiden tot het einde van de "zeecircussen". De Franse dierentuinen zijn echter verbaasd over het besluit, zeker omdat zij niet vooraf geraadpleegd of geïnformeerd werden over de komst van het verbod. Zij gingen er tot gisteren van uit dat er enkel nieuwe regels geformuleerd zouden worden.

Nieuwe regels

Want voor de dieren die nog in gevangenschap leven, werden dus ook strengere regels uitgevaardigd. Zo zal er geen contact meer mogen zijn tussen de dieren en de toeschouwers, wat concreet betekent dat er niet meer gezwommen mag worden met de dolfijnen. Bovendien moeten ook de bassins waarin ze leven vergroot worden: minimum 2.000 m² voor dolfijnen en 3.500 m² voor orka's. Het huidige minimum was 800 m² voor de twee diersoorten ...

De dierenparken krijgen nu zes maanden de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Het vergroten van de bassins moet binnen de drie jaar gebeuren.

Vorige maand werd ook al de laatste orka in gevangenschap geboren in SeaWorld in het Amerikaanse Texas. Het park zag zich genoodzaakt om het fokprogramma stop te zetten door de kritiek die losbarstte na het verschijnen van de documentaire Blackfish, waarin ex-werknemers vertelden over de omstandigheden waarin de dieren leven.

Lees meer