Honderden haaien spoelen dood aan in San Francisco en niemand weet hoe dat komt

Honderden dode haaien zijn de voorbije dagen aangespoeld langs de baai van San Francisco en er is niemand die hun dood kan verklaren. In 2011 spoelden ook al meer dan 1000 dode exemplaren aan in dezelfde regio.

Honderden dode luipaardhaaien zijn sinds half maart aangespoeld langs de kustlijn van Redwood City, Foster City, Alameda, Hayward, Berkeley, Oakland en San Francisco.

Volgens directeur van een stichting die onderzoek doet naar de diepzee, Sean Van Sommeran, zijn de aangespoelde dieren nog maar het topje van de ijsberg aangezien haaien doorgaans onmiddellijk naar de bodem van de oceaan zinken na hun overlijden.

Schimmelinfectie

In 2011 werden ruim duizend dode haaien aangetroffen in dezelfde streek. Toen hadden de onderzoekers nog geen idee van de oorzaak. Ondertussen is vastgesteld dat de dieren getroffen worden door een virale schimmelinfectie. Volgens Van Sommeran dringt die infectie zich op een of andere manier binnen in de hersenen van de dieren. "Doordat de hersenen worden getroffen, zwemmen de dieren naar de kust. Sommigen leven nog als ze aanspoelen, maar de meeste zijn binnen de dag dood." Het heeft ook geen enkel nut om de dieren terug in het water te duwen.

Sterfte midden in paarseizoen

Het is nog niet zeker wat de infectie veroorzaakt. Het is mogelijk dat de dieren gifstoffen binnenkrijgen die zich hebben opgehoopt in het zeewater door de vele regen van de afgelopen winter. Maar volgens Van Sommeran is het sowieso "een ernstige, zelfs kritieke situatie", aangezien de sterfte al voor het tweede jaar op rij samenvalt met het paarseizoen van de haaien.

Lees meer