Wil je minderen met vlees maar geen vegetariër worden? Dan is dit de oplossing

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van veganisten, vegetariërs, pescotariërs, ... een lijst die kan blijven doorgaan. Brian Kateman richtte een nieuwe dieetgroep met de (Engelse) naam: reducetarianism. Reducetarianisme is een dieet waarbij mensen hun hoeveelheid vleesconsumptie verlagen, zonder bepaalde ingrediënten voor altijd van hun menu te halen. 

Het woord verklapt het zelf al: reduceren, dus minderen. Reducetarianisten zijn bewust bezig met het minderen van de hoeveelheid vlees, zeevruchten en zuivelproducten. In vergelijking met vegetariërs en veganisten kiezen ze zelf waarom ze dit doen. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, van ecologische redenen tot bewust diëten.

Reducetarian Foundation wil het verbruik van dierlijke producten verminderen. Zij streven naar de verbetering van de gezondheid van de mens, bescherming van het milieu en bescherming van dieren.

De stichting zegt dat het concept aantrekkelijk is omdat veel mensen willen minderen met dierlijke producten, maar het idee van 'alles-of-niets' hen afschrikt. Ze maken op de website ook duidelijk dat ze zich minder focussen op 'waarom' en meer op de 'hoe'.

Zondigende veganist

Bij dit initiatief bestaan zondaars niet meer. De verwijten aan tafel van: "Jij eet toch geen vlees?" worden van de baan geruimd. Zowel luie vegetariërs, zondigende veganisten of mensen die zonder een label willen rondlopen, kunnen door het leven gaan als reducetariër. Als je geen label wil, moet je uiteraard niet bij elk gesprek meedelen dat je een reducetariër bent.

Slecht voor het milieu

Overconsumptie van dierlijke voeding brengt negatieve gevolgen mee voor het milieu en is uiteindelijk één van de grootste oorzaken van de klimaatverandering.

De maatschappij maakt zulke initiatieven ook steeds populairder bij consumenten. In maart kon je bijvoorbeeld meedoen met 40 dagen zonder vlees. De resultaten van de campagne waren een groot succes.

Lees meer