Binnenkort heb je in China een vergunning nodig om een nieuwsbericht te mogen delen

Als je dacht dat internetgebruik in China nu al streng is, dan dacht je fout: de president Xi Jinping wil strengere regelgevingen introduceren omtrent internetgebruik. Het knopje 'delen' mag je binnenkort dus niet zomaar gebruiken in het land...

De president maakte in zijn campagne van 'cyber soevereiniteit' de hoogste prioriteit om de veiligheid in het land te versterken. Hiervoor legt hij internetbeperkingen op om bijvoorbeeld fake nieuws te vermijden. Binnenkort zou je niet zomaar online nieuws mogen publiceren maar moet je eerst een vergunning hebben.

Xi Jinping wil foute informatie, onlinediscussies en online geruchten helemaal van de baan ruimen. Als dat niet genoeg is, zou volgens zijn campagne alle media de communistische positieve propaganda moeten versterken. Zijn kabinet vraagt ook om een duidelijkheid van wetten en regels met betrekking tot het internet.

Facebook en Google

Verschillende buitenlandse websites zullen geblokkeerd worden, waaronder Google en Facebook. De regering gaf vorige week regels voor online nieuwsportals en netwerkaanbieders. De regelgevers zeggen dat zo'n controles nodig zijn om toenemende veiligheidsbedreigingen te beperken. De president wil toezicht op de publieke opinie versterken en verbeteren.

Lees meer