RIP Pepe the Frog: bedenker maakt een einde aan zijn eigen meme omwille van link met extreemrechts

Ondanks pogingen van de bedenker en het internet kon de onschuldige 'Pepe the Frog'-meme zijn link met extreemrechts niet van zich afschudden. 'Pepe the Frog'-bedenker Matt Furie maakt dan maar zelf een einde aan zijn eigen meme door Pepe te laten sterven in zijn nieuwste comic. Al zal dat spijtig genoeg waarschijnlijk niet het einde zijn van het gebruik van Pepe als een haatsymbool. 

Wie had ooit gedacht dat een onschuldige meme als 'Pepe the Frog' zou eindigen als een haatsymbool gebruikt door extreemrechts? De nu beruchte kikker werd oorspronkelijk gecreëerd in 2005 door tekenaar en kinderboekenschrijver Matt Furie als deel van zijn 'Boy's Club'-serie op Myspace.

Pepe groeide daarna uit als meme tot een ware internetsensatie. Maar bij de aanvang van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd de meme overgenomen als symbool door de 'alt-right'-beweging. In september werd de Pepe-meme zelfs opgenomen in de database van haatsymbolen van de Anti-Defamation League. Daar bevindt het zich in niet zo leuk gezelschap, want onder andere de swastika en symbolen van de KKK zijn ook opgenomen in de lijst.

De ziel van Pepe

Furie probeerde met de 'Save Pepe'-campagne nog om de link met extreemrechts en antisemitisme te verbreken door het internet te overspoelen met "vredige en leuke" Pepe-meme's, maar slaagde daar niet in. Hij geeft nu dus zijn 'verlies' toe door in een nieuwe comic Pepe te laten sterven.

Al zal dit waarschijnlijk niet het einde van Pepe zijn. Dat Furie zijn personage heeft laten sterven, zal de alt-right beweging er niet van weerhouden om de kikker te blijven gebruiken. "Maar dit was misschien wel de enige manier voor Furie om zijn personage weer op te eisen. De ziel van Pepe is teruggekeerd naar zijn bedenker. Rust in vrede", schreef Shaun Manning in Comic Book Resources.

Lees meer