Het kan nog tot donderdag vriezen: bescherm je zomerplantjes!

Een koufront gaat deze week 's nachts voor nachtvorst zorgen. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land kan je dus best vorstgevoelige planten beschermen. Vanaf donderdag wordt het fors warmer, maar dan is er weer kans op onweders.

Van 11 tot en met 15 mei zijn er de fameuze ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dat dagen de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Normaal is het echter begin mei ’s nachts een graad of 7.

Maar, volkswijsheid heeft zo z’n rechten en als je dacht dat we van bevroren autoruiten nu wel af waren: nope, tenminste in de Kempen, Limburg en het centrum van het land zit het er dik in dat je je krabbertje nog eens mag bovenhalen deze week.

De nachtvorst kan zich voordoen tot en met donderdag. De combinatie van weinig wolken, weinig wind en een koude luchtstroom zorgt er vanavond al voor dat de temperatuur in de nacht flink daalt en onder het vriespunt komt. Aan de grond is zelfs vorst op grote schaal mogelijk.

Overdag schommelen de temperaturen rond de 15 graden. Vanaf donderdag wordt het structureel warmer. maar niet droger.

Vanaf donderdag: pak warmer (en natter)

Donderdag valt er vanaf het zuiden eerst lichte regen bij tussenpozen. In de loop van de namiddag en de avond komen er buien, mogelijk met lokaal onweer. Het kan dan wel lokaal tot 21 graden worden.

Vrijdag is het eerst meestal droog met opklaringen. Na de middag en 's avonds krijgen we buien met plaatselijk onweer. De maxima klimmen in vele streken tot 20 of 21 graden.

Ook zaterdag krijgen we soms buien maar ook opklaringen met maxima van 15 tot 20 graden. Sommige buien kunnen nog onweerachtig zijn.

Zondag en maandag lijkt de kans op neerslag beperkt te blijven en zijn er opklaringen.