Superbesmettelijke hersenziekte CWD maakt sprong naar Europa

Chronic Wasting Disease (CWD) is voor het eerst ontdekt in Europa. CWD is een besmettelijke, ongeneeslijke ziekte die het zenuwstelsel en de hersenen aantast. De aandoening is vergelijkbaar met de gekkekoeienziekte of scrapie bij schapen.

CWD is altijd fataal. De ziekte dook in 1967 op bij hertjes in Colorado in de VS. In 1978 werd ze herkend als een Transmissible spongiform encephalopathie (TSE). Dat zijn ziektes waartoe ook boviene spongiforme encefalopathie (BSE), de ziekte van Creutzfeldt-Jakob en kuru, een prionziekte bij menseneters op Nieuw-Guinea, behoren.

Sindsdien is CWD verspreid naar 23 Amerikaanse staten, twee in Canada. Het dook ook al op in Zuid-Korea.

Nordfjella

In Noorwegen werd de ziekte voor het eerst gevonden in april 2016 bij een rendier in de bergen tussen Hemsedal en Laerdal. Sindsdien werden monsters onderzocht van 11.000 elanden, rendieren, herten en andere soorten in Noorwegen. Daarbij waren nog eens vier gevallen positief.

Het ministerie van Landbouw heeft de opdracht gegeven om een kudde rendieren in het gebied Nordfjella, tussen Oslo en Bergen, af te schieten. 2.200 dieren in totaal. CWD is een infectieziekte die zich snel kan verspreiden, vandaar dat nu een hele kudde wordt afgeschoten.

Hoe de dieren de ziekte hebben opgelopen is niet duidelijk. Op de mens is CWD volgens deskundigen nog niet overgedragen.