Bij welke leverancier kan je het best je foodbox bestellen? Wij zochten het uit

Graag kokkerellen maar niet graag naar de winkel gaan, een vaak voorkomend probleem waar al even een oplossing voor is: de foodbox. Extra pluspuntje: je moet ook niet meer eindeloos nadenken over wat je gaat eten. Welke leverancier is de beste? Wij vergeleken Marley Spoon, HelloFresh, Smartmat en Foodbag op vlak van aantal maaltijden en personen, keuzevrijheid en aanbod, opties voor bestellingen en leveringen, het koken, basisingrediënten, prijs en voedingswaarden.

Waar kan je het best je foodbox bestellen? Simpele vraag, maar een heel moeilijk antwoord. Het hangt natuurlijk af van je situatie. Ben je vegetariër? Met hoeveel ben je? Hoeveel maaltijden per week wil je? Moeten er ook kindermaaltijden zijn? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is er natuurlijk ook de prijs. En zijn die maaltijden eigenlijk wel gezond? Maar geen nood, dat hoeven jullie niet allemaal zelf na te gaan. Daar zijn wij voor!

1. Aantal maaltijden en personen: winnaar HelloFresh

De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk voor hoeveel personen je maaltijden wil en hoeveel maaltijden dat per week moeten zijn. Dat kan echter voor problemen zorgen.

Zo is het bij Marley Spoon en Foodbag niet mogelijk om voor één persoon maaltijden te bestellen. Wie alleen woont, moet dus sowieso al naar HelloFresh of Smartmat kijken. Wie voor meer dan vier wil bestellen, kan ook enkel terecht bij Foodbag (maximum vijf personen voor de formules 'Original' en 'Easy Dinner') en HelloFresh (maximum zes personen).

Ook inzake het aantal maaltijden zijn er duidelijke verschillen tussen de vier foodbox-leveranciers. Marley Spoon en de 'Original'-formule van HelloFresh zijn het meest flexibel. Je kan er kiezen tussen respectievelijk twee tot vier, en drie tot vijf maaltijden. Voor de 'Veggiebox' van Hellofresh kan je kiezen tussen drie of vier maaltijden, de 'Quick & Easy box' en de 'Familybox' bestaan vast uit drie maaltijden.

Bij Smartmat kan je enkel kiezen tussen drie of vier maaltijden. Bij Foodbag hangt het ervan af welke box je kiest. Die 'Original'-box en 'Sanabox' hebben vier vaste maaltijden, de 'Easy Dinner'-box en 'Veggiebox' hebben er zo drie. Al kan je daar wel nog kiezen voor de busy day-optie: een extra kant-en-klare maaltijd.

2. Keuzevrijheid en aanbod: winnaar HelloFresh, Smartmat en Marley Spoon

Niet alleen het aantal personen en maaltijden zijn belangrijk, maar ook het aanbod. Zo bieden alle leveranciers verschillende menu's aan, en daar zit overal wel eentje bij met maaltijden voor kinderen. Wie graag toch nog zelf een beetje beslist wat hij of zij de komende dagen gaat eten, moet al niet kijken naar Foodbag. Je hebt wel keuze uit menu's, maar die liggen dan wel vast. Bij Smartmat, Marley Spoon en HelloFresh heb je zelf nog de keuze uit verschillende gerechten. Je kan je wel inschrijven voor een bepaald menu maar kan daar steeds gerechten in wijzigen.

HelloFresh, Smartmat en Foodbag hebben speciale veggiemenu's. Marley Spoon heeft dan wel geen specifiek menu voor vegetariërs, maar biedt elke week wel vier veggiegerechten aan. Je kan er dus met zekerheid elke week een vegetarisch menu samenstellen.

Sanabox

Foodbag biedt als enige wel een 'gezond' alternatief aan: de Sanabox. In samenwerking met voedingsgoeroe Sandra Bekkari stellen zij elke week een menu samen dat perfect past in hun "Sanamethode", die je op weg zou moeten zetten naar een "gezond, slank en energiek leven".

HelloFresh biedt dan weer wel de mogelijkheid om calorie-arme gerechten te bestellen. Je kan ervoor kiezen om altijd de 'calorie-focus'-gerechten met veel groenten in je box te krijgen. Je kan bij HelloFresh dus ook per week kiezen of je er eentje (of meerdere) wil of niet.

3. Bestellen: winnaar HelloFresh en Marley Spoon

Als je op voorhand heel veel informatie wil over de gerechten, dan moet je bij Marley Spoon zijn. Je kan op hun site de bereidingstijd, het niveau dat je nodig hebt om het klaar te maken, de voedingswaarde, de ingrediënten en het gehele recept, met duidelijke foto's, terugvinden.

Ook bij HelloFresh vind je veel informatie over de menu's en de gerechten, waaronder de bereidingstijd, de ingrediënten en zelfs de geschiedenis van het gerecht. Daarnaast zijn beide sites heel duidelijk en gemakkelijk. Je vindt er meteen wat je zoekt. Bij Smartmat krijg je ook informatie over de bereidingstijd en de ingrediënten, al is die iets minder uitgebreid dan bij HelloFresh en Marley Spoon.

Bij Foodbag laat dat nog wat te wensen over. Over de gerechten kan je niet heel veel achterhalen. Foodbag heeft wel een heel mooie en duidelijke website, maar er staat minder info op dan op die van Marley Spoon en HelloFresh. Bij Foodbag staat alles wat door elkaar. Je moet soms wel een tijdje zoeken voor je de info vindt die je zoekt.

Cover image
Op de site van Marley Spoon vind je enorm veel informatie voor de gerechten.

© MarleySpoon.be

4. Leveren: winnaar HelloFresh

Wat de levering betreft, steekt HelloFresh er weer met kop en schouders bovenuit. Zo kan je bij HelloFresh zelf kiezen op welke dag (maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag of zondag) je boxen geleverd worden maar ook binnen welke tijdspanne. Voor mensen die maar weinig thuis zijn, is dat een enorm pluspunt. Voor leveringen op zondag betaal je wel 2 euro extra.

Marley Spoon levert enkel op dinsdag, woensdag en vrijdag, en levert tussen 17 uur 30 en 21 uur 30, wat een lange tijdspanne is. Bij Smartmat kan je enkel de dag kiezen, en dan heb je ook maar keuze tussen maandag en dinsdag. Bij Foodbag kan je enkel kiezen op welke maandag je foodbox geleverd wordt.

5. Het koken: winnaar Marley Spoon, HelloFresh en Smartmat

Alle vier de leveranciers geven aan dat de gerechten 'snel klaar' zijn. HelloFresh stelt dat je er gemiddeld 30 minuten aan zal spenderen om alles klaar te maken. Bij Marley Spoon zou je ook in 30 minuten, of minder, klaar zijn. Marley Spoon, Hello Fresh en Smartmat geven ook per gerecht aan hoelang je er normaal over doet. Bovendien lijsten die drie leveranciers de ingrediënten zorgvuldig op.

Opmerking: de tijd die je spendeert aan afwassen, wordt niet meegerekend.

Cover image
Bij Marley Spoon zou je 30 minuten of minder kwijt zijn met de bereiding.

© MarleySpoon.be

6. Basisingrediënten: winnaar Marley Spoon, Smartmat en Foodbag

Niet meteen voor de hand liggend maar wel enorm belangrijk zijn de ingrediënten die je nodig hebt om het gerecht te maken, maar die niet in de box zitten. Alle leveranciers gaan ervan uit dat je bepaalde producten zelf in huis hebt. Dat is iets waar je niet altijd op let, waardoor je soms dus voor het probleem staat dat je toch nog naar de winkel moet om dat ene missende product te gaan kopen. En dan heeft zo'n foodbox zijn doel natuurlijk compleet gemist.

Bij Marley Spoon, Smartmat en Foodbag moet je enkele basic ingrediënten zelf voorzien zoals peper, zout en olijfolie. Bij HelloFresh krijg je meer ingrediënten, zoals groentebouillon. Wat je hoe dan ook zelf in huis moet hebben voor HelloFresh-maaltijden: peper, zout, olijfolie, zonnebloemolie, balsamicoazijn (zwart en wit), bakboter, bloem, suiker, mosterd, ketjap, sambal, bouillonblokjes en melk.

7. Prijs: winnaar Marley Spoon en HelloFresh

Misschien wel het belangrijkste: hoeveel ben je kwijt als je een foodbox bestelt? Wij maakten de vergelijking voor de standaardfoodbox ('Original' bij HelloFresh, Foodbag en Smartmat, geen onderscheid bij Marley Spoon). Wat je moet betalen voor een menu voor twee personen en als je vier maaltijden bestelt (bij Foodbag zijn dit vijf vaste maaltijden).

De exacte prijs kan variëren, want HelloFresh en Marley Spoon geven regelmatig kortingen.

Twee personen - vier tot vijf maaltijden:

 • HelloFresh: 49,95 euro (4 maaltijden); 54,95 euro (5 maaltijden)
 • Marley Spoon: 51,95 euro (4 maaltijden)
 • Foodbag: 65 euro (5 maaltijden)
 • Smartmat: 65 euro (4 maaltijden)

Twee personen - drie maaltijden:

 • Marley Spoon: 41,95 euro
 • HelloFresh: 43,95 euro
 • Smartmat: 59 euro
 • (Bij Foodbag bestaat deze optie niet.)

Vier personen - vier tot vijf maaltijden:

 • Marley Spoon: 76,95 euro (4 maaltijden)
 • HelloFresh: 79,95 euro (4 maaltijden); 89,95 euro (5 maaltijden)
 • Smartmat: 89 euro (4 maaltijden)
 • Foodbag: 89 euro (5 maaltijden)

8. Voedingswaarden: winnaar Foodbag

Naast de prijs, is de belangrijkste vraag misschien wel of zulke foodbox-maaltijden gezond zijn. Heb je wel een gebalanceerde maaltijd binnen?

Sien Eestermans, voedings- en dieetkunde-studente aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen, wijdde haar bachelorproef aan een vergelijking tussen drie leveranciers van maaltijdboxen: HelloFresh, Smartmat en Foodbag. In haar bachelorproef van 2017 maakte Eestermans ook een uitvoerige analyse van de voedingswaarden van 25 gerechten van elke foodboxleverancier en legde deze naast de aanbevolen waarden.

Aanbevelingen

Elk van de drie leveranciers stak er wel ergens bovenuit. Zo stelde ze vast dat "de gemiddelde waarden aan energie, eiwitten en vetten van Foodbag het meest voldoen aan de aanbevelingen". Qua koolhydraten leunde HelloFresh dan weer dichter aan bij wat wordt aanbevolen, en inzake vitaminen en mineralen is Smartmat het beste. Al concludeert ze wel dat "de gerechten van Foodbag nutritioneel het meest aansluiten bij de aanbevelingen. De waarden aan energie, eiwitten en vetten voldoen het meest aan de aanbevelingen voor een persoon met een dagelijkse energiebehoefte van 2000 kcal."

Marley Spoon werd niet opgenomen in haar onderzoek, maar geeft zoals eerder gezegd, dus wel een aantal voedingswaarden mee op hun site. Uit een kleine analyse van hun menu (mei 2019) blijkt dat er nog meer energie (in kcal) zit in hun maaltijden dan de andere drie. Qua vetten liggen ze dan weer goed, op ongeveer gelijke hoogte met Foodbag. Wat koolhydraten betreft, zijn ze, op basis van hun eigen meegedeelde cijfers, de beste. Al komen ze wel nog niet aan de aangeraden 330 kilocalorieën per maaltijd. Over vitaminen en mineralen geven ze niks mee op hun site.

9. Besluit: winnaar HelloFresh

HelloFresh kwam op zowat elk vlak als een van de beste naar voren. Enkel qua voedingswaarden worden ze echt voorbijgestoken door Foodbag. Bij alle andere facetten zijn ze zelf duidelijk de beste of liggen ze niet ver achter. Marley Spoon volgt meestal op een (dichte) tweede plaats.

Ook Eestermans trekt in haar bachelorproef dezelfde conclusie: "HelloFresh biedt het beste totaalpakket en dit op vlak van service, kwaliteit en prijs." Al nuanceert ze dat ook wel. "Los van het feit dat HelloFresh op de meeste gebieden er het sterkste uitkomt", zo legt ze uit, "neemt dit niet weg dat elke leverancier sterktes en zwaktes heeft." Het hangt er dus sterk vanaf wat je juist zoekt in een foodbox, al is de conclusie duidelijk: over gans de lijn is HelloFresh de beste.

Lees meer