268 mensen, onder wie 60 kinderen, verdronken … omdat Italianen weigerden te helpen

“Bel maar naar Malta”: dat kreeg een Syrische arts aan boord van een schip met vluchtelingen meerdere keren te horen van de Italiaanse kustwacht toen hij een noodoproep deed. Vijf uur na de eerste noodoproep kapseisde het schip met 480 vluchtelingen. Uiteindelijk kwamen 268 mensen, onder wie 60 kinderen, om bij de ramp.

De ramp gebeurde in 2013, maar nu zijn voor het eerst details boven gekomen van de ware toedracht. Een Syrische arts die aan boord zat van een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee gebruikte de radio aan boord van het zinkende visserschip om hulp te vragen.

Hij legde contact met de Italiaanse kustwacht, maar uit de nu opgedoken geluidsopnamen blijkt dat die weigerde het schip in nood te helpen.

De Italianen vertelden de Syriër om contact op te nemen met Malta omdat volgens hen het schip dichter bij de Maltese kust lag dan bij Sicilië.

Dat klopte niet, en de Italianen konden dat ook perfect zien; in werkelijkheid lag het zinkende vissersschip op 218 kilometer van Malta en 113 kilometer van het Italiaanse eiland Lampedusa. Bovendien was er een Italiaans marineschip vlak bij de zinkende vissersboot.

Ergernis

Op de geluidsopnamen is te horen hoe bij een twee oproep de Syrische arts smeekte om hulp en zei ”maar, we gaan hier dood”. "U moet Malta bellen, meneer", was opnieuw het kille antwoord van de Italiaanse kustwacht.

De Italianen zochten daarna wel contact met de Maltese kustwacht, maar blijkbaar kon geen oplossing worden gevonden. De Maltezers maakten de Italianen bovendien duidelijk dat hun marineschip het dichtst in de buurt lag en de beste optie was.

Aan de basis van het incident zou ergernis liggen. De Italianen waren het naar verluidt beu dat ze altijd moesten opdraven terwijl andere landen hun verantwoordelijkheid niet namen, Malta in het bijzonder.