Open Vld probeert het opnieuw voor de arbeidsmarkt: eerste 500 euro bijklussen onbelast maken stelt Gwendolyn Rutten voor

Hervormingen forceren op de arbeidsmarkt, dat wil Open Vld absoluut. Nu komt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten met een nieuw voorstel: laat iedereen elke maand de eerste 500 euro onbelast bijklussen. Het is de zoveelste poging om daar een doorbraak te forceren. Maar de kans is klein dat het er komt: de sociale partners en CD&V liggen dwars.

Meer jobs creëren, en vooral meer mensen aan de slag houden. Daarop blijft Open Vld hameren. Want België blijft niet geweldig scoren als het over de zogenaamde 'werkzaamheidsgraad' gaat: het aantal mensen dat aan de slag is. Dat zit nog steeds rond de 68 procent, terwijl we voor Europa eigenlijk naar 73 procent moeten gaan.

Daarvoor willen de liberalen verder hervormen op de arbeidsmarkt. Maar dat gaat moeizaam. Want de deal bij de start van deze regering was dat vooral de pensioenen hervormd gingen worden, niet zozeer de arbeidsmarkt. CD&V heeft daar een serieuze greep op de zaak gekregen: ze hebben met Kris Peeters (CD&V) de minister van Werk, en die heeft met Peter Vansintjan een kabinetschef die manifest tot de linkervleugel van CD&V behoort en ooit bij Joëlle Milquet het mooie weer maakte. Peeters zweert bij het sociaal overleg en de Groep van Tien: daarin hebben de vakbonden een heel stevige zeg en staan de werkgevers ook regelmatig op de rem als het niet in hun eigen belang is.

Open Vld komt nu met het nieuwste voorstel, ook al deden de liberalen het al eens in 2015: meer werken zonder belasting te moeten te betalen. Voorzitter Gwendolyn Rutten wil de eerste 500 euro voor "al wie werkt of opnieuw wil werken", onbelast maken.

"Het ondermijnt de sociale zekerheid"

Of het voorstel erdoor geraakt is maar zeer de vraag: want onbelast werken, dat ondermijnt de financiering van de sociale zekerheid, zo vinden de sociale partners. En dat is een heilig huisje. Zelfs toen de ecocheques moesten afgeschaft worden, en vervangen door een onbelaste netto vergoeding, ging het feest niet door om die redenen: geen deel van het inkomen dat plots niet bijdraagt tot de sociale zekerheid.

Maar Open Vld wil het vuur warm houden. Het dossier van de e-commerce, waarbij bedrijven soepeler hun nachtshiften zouden kunnen organiseren, gaat nog altijd niet echt vlot. Ondertussen worden de jobs in de e-commerce nog altijd in Nederland gecreëerd. En ook de 38-urenwerkweek staat nog overeind als een huis.

Deze zomer komen een aantal grote dossiers onvermijdelijk op tafel, met de begrotingsbesprekingen tot 2019. Daarvoor wil de regering een begroting in evenwicht presenteren. Bovendien blijft de hervorming van de vennootschapsbelasting sluimeren, net als een vorm van vermogensbelasting die CD&V wil. Het kan best dat de liberalen nu het dossier van de arbeidsmarkt nadrukkelijk op de agenda willen, in de hoop daar een doorbraak te forceren. Want de kans dat het idee van "bijklussen aan 500 onbelaste euro's" er zomaar komt binnen de regering, is quasi onbestaande.

Lees meer