Het tweede seizoen van '13 Reasons Why': voice-overs, maar niet van Hannah, en geen tapes meer

Er komt een tweede seizoen van de immense populaire Netflix-reeks '13 Reasons Why', dat werd zondag al bekendgemaakt via Twitter. Maar showrunner Brian Yorkey heeft nu ook al een tipje van de sluier opgelicht over hoe het tweede seizoen er zal uitzien. "Er zullen voice-overs zijn in elke aflevering, maar niet van Hannah", zo zegt hij. En vergeet de tapes, een nieuwe "analoge technologie" zal de aandacht opeisen. 

Velen vroegen zich af hoe een tweede seizoen van 13 Reasons Why überhaupt in zijn werk zou gaan. Hannah is toch gestorven, hoe kan zij dan terugkeren? We hebben toch al haar tapes gehoord, wat kunnen we dan nog te weten komen? "Dan vergeet je dat bij elke tape ook iemand hoort met een eigen verhaal", zo zegt showrunner Brian Yorkey in een interview met Entertainment Weekly. "We kennen de versie van Hannah, maar er is nog zoveel meer te vertellen over de verschillende personages."

Cliffhangers

Het tweede seizoen zal nog meer kijken naar hoe de personages opgroeien. "De show gaat eigenlijk over hoe we jongens opvoeden tot mannen en over hoe we meisjes en vrouwen behandelen in onze cultuur, en wat we daarin beter kunnen doen", vertelt Yorkey. De 13 Reasons Why-showrunner realiseerde zich dat we nog maar het begin van dat proces, jongens en meisjes die opgroeien naar mannen en vrouwen, hadden gezien. "Dat is iets dat we niet hebben kunnen volgen voor Hannah," zegt hij, "maar ik zou dat heel graag zien voor de andere personages."

We mogen in het tweede seizoen ook een hoop antwoorden verwachten. "We gaan alle brandende vragen die mensen over de show hebben, beantwoorden", aldus Yorkey. "Alle cliffhangers op het einde van het eerste seizoen slaan eigenlijk terug op trauma's. Gepest worden, Jessica's verkrachting, Hannah's verkrachting. Dat hangt allemaal samen. Ik wil die allemaal heel graag verder uitdiepen en kijken of er, voor sommigen alleszins, wat licht aan het einde van de tunnel is." Mogen we dan een hoopvoller seizoen verwachten? "Het kan allemaal heel pijnlijk zijn", zegt Yorkey. "Maar wat we gaan ontdekken, nu ze uit deze heel donkere periode komen, is dat er hopelijk weer wat hoop kan gevonden worden."

Dertienjarigen zullen moeten googelen

Het proces, waar in het eerste seizoen al veel over wordt gepraat, zal een belangrijk onderdeel vormen van het tweede seizoen. "De vraag die nog steeds 'rondhangt' is wie er verantwoordelijk is voor de dood van Hannah", aldus Yorkey. "Is de school verantwoordelijk? Als er al iemand verantwoordelijk is ... We zullen die vragen onderzoeken doorheen het proces." En dat zal ons dan weer naar het verleden brengen, naar Hannah haar verhaal. Want ook het tweede seizoen zal tijdlijnen door elkaar laten lopen. "Er zullen ook weer voice-overs zijn in elke aflevering, maar niet van Hannah", is Yorkey mysterieus.

En er komt ook een andere zware verandering: geen cassettes meer! "Er zal een ander soort analoge technologie een belangrijke rol gaan spelen in het tweede seizoen", verklapt Yorkey. "De tapes zullen niet meer de focus zijn, al zullen ze wel nog aanwezig zijn en belangrijk zijn voor de personages. Maar er zal een nieuw soort technologie gebruikt worden, die dertienjarigen zullen moeten googelen om te weten wat het is."

 

Lees meer