Toxische tamponziektes: moeten wij ons geen zorgen maken? 

Tampons zijn een handig hulpje tijdens de maandstonden: je voelt het niet zitten, je ziet het niet en je merkt niet dat je één in hebt. Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan verbonden want door tampons te gebruiken loop je een risico op het gevaarlijke Toxisch Shock Syndroom (TSS): de tamponziekte. Maar wat is die ziekte eigenlijk? 

Menstruerende vrouwen die tampons gebruiken vergroten de kans op Toxisch Shock Syndroom (TSS). Vooral als je een tampon te lang draagt, wordt het risico verhoogd. Daarom is het zeer belangrijk om de aanwijzingen op de tamponverpakking goed te volgen om de ziekte minder kans te geven.

Wat is Toxisch Shock Syndroom (TSS)?

TSS is een infectieziekte die serieuze gevolgen kan hebben. Bij zo'n infectie kan het immuunsysteem optreden om het lichaam te beschermen tegen bacteriële gifstoffen. Je lichaam kan hierdoor in shock raken en een hevige reactie veroorzaken.

De tamponziekte treedt vooral op tijdens of vlak na het menstrueren. Als je denkt dat je eventueel tamponziekte hebt, dan moet je de (huis)dokter meteen inlichten. Zonder een behandeling kan je zelfs sterven van de infectie omdat de shock zo heftig kan worden. Vrouwen die de ziekte hebben, worden behandeld met antibiotica en een behandeling voor schoksymptomen. Na de behandeling geneest ongeveer 90 procent.

Oorzaak

TSS wordt door een bacterie (Stafylococcus aureus) veroorzaakt. Normaal gezien is de bacterie onschuldig, maar bij tampongebruik brengt het wel nadelen mee. In de tampon kan een ophoping ontstaan waardoor gifstoffen terechtkomen in de bloedbaan en TSS ontstaat.

De ziekte treft vooral vrouwen tussen 15 en 25 jaar. Het is nog niet duidelijk waarom sommigen wel de ziekte krijgen en anderen weer niet. Tot nu toe wordt ervan uitgegaan dat niet iedereen evenveel weerstand biedt tegen de gifstoffen. Eens je de ziekte hebt gehad, is de kans wel groter dat je die nog eens krijgt.

De tamponziekte komt ook niet vaak meer voor. In de jaren 70 werden tampons op de markt gebracht die je 24 uur kon inhouden. Hierdoor werd de kans op een infectie heel groot. Het merk werd meteen terug van de markt gehaald na een stijging van tamponziektes.

Klachten

Symptomen die plots kunnen beginnen:

 1. Koorts
 2. Braken
 3. Diarree
 4. Hevige spierpijn
 5. Griepachtige klachten: koude rillingen, hoofdpijn, vermoeidheid, ...
 6. Duizeligheid
 7. Flauwvallen
 8. Desoriëntatie en verwarring
 9. Huidirritatie

Tamponziekte voorkomen

Je moet je natuurlijk ook niet telkens zorgen maken als het weer de tijd van de maand is en je een tampon moet inbrengen. Bij correct gebruik van de tampon verlaag je de kans op TSS.

 • De beste voorzorgsmaatregel is het gebruik van de kleinste tampon, ook tijdens zware menstruatiedagen.
 • Laat je tampon nooit langer dan 8 uur zitten.
 • Als je af en toe ook nog eens afwisselt met maandverband, dan verklein je nogmaals de kans op TSS.
 • Gebruik 's nachts geen tampons.
 • Was je handen telkens voor en na het inbrengen en verwijderen van maandverband.
 • Als je ooit de tamponziekte hebt gehad, dan gebruik je best geen tampons meer.

Lees meer