Belgische metalgroep Evil Invaders in Amerikaanse cel na misverstand vergunning: “Er hing bloed aan de muren"

De thrashmetallers van het Belgische Evil Invaders hadden hun eerste concert op Amerikaanse bodem wel anders voorgesteld: bij een misverstand over werkvergunningen pakte de douane hen op en werden ze maar liefst 22 uur vastgehouden in een cel “met bloed aan de muren en camera’s gericht op het toilet”. De band werd onder politiebegeleiding op een vliegtuig terug naar België gezet.

Evil Invaders zouden op 22 april voor het eerst in de VS spelen op Spring Bash Metalfestival in Milwaukee. Op 20 april nam de Belgische thrashmetal band het vliegtuig naar Chicago. Daar passeerden enkele crew- en groepsleden zonder problemen de controle, maar leadgitarist Max en bassist Joeri werden vastgehouden voor verhoor. Dat laten Evil Invaders zelf weten via Facebook.

Werkvergoeding

Toen bleek dat de muzikanten geen werkvergunning op zak hadden, werd de hele band teruggeroepen. Volgens de headbangers hadden ze enkel een reisvisum en geen vergunning nodig aangezien ze gratis zouden spelen op het festival. De organisator zou enkel hun reis, kost en inwoon vergoeden. Maar de Amerikaanse douane bleef volhouden dat ze die werkvergunningen wél nodig hadden. Hun argument: het ging om een betalend festival waarvan de organisatie inkomsten genereert.

Camera's gericht op toilet

Tot een confrontatie kwam het niet, maar de band moest hun inboedel en persoonlijke documenten inleveren waarna de langharige twintigers onder politie-escorte naar een Amerikaanse jail begeleid werden. Say what? Ja hoor, de bandleden werden opgesloten in een cel met bloed en viezigheid aan de muur. Zeer metal allemaal, maar intussen konden onze landgenoten hun eerste Amerikaans concert wel op hun buik schrijven.

Ook was er een camera op het toilet gericht en kregen de muzikanten enkel een handdoekje om op te slapen. Na zo’n 22 uur werden Evil Invaders pas ‘vrijgelaten’ en onder politiebegeleiding werden ze op het vliegtuig richting België gezet. “Onze stewardess was dezelfde als die van onze heenvlucht”, klinkt het. “ ‘Zo snel terug?’, vroeg ze. We legden uit wat er gebeurd was. ‘Better luck next time’, was haar reactie.”

Lees meer