Roamingkosten in Europa verdwijnen volgende maand, maar wat verandert er nu echt?

De tijd dat je na je reis met schrik moet kijken naar je eerstvolgende gsm-factuur is bijna voorbij, want op 15 juni zijn roamingkosten in de Europese Unie verboden. Toch zijn er nog enkele valkuilen. Lees hier wat er exact verandert en zorg dat je toch niet voor verrassingen komt te staan.

De discussie rond roamingkosten in de Europese Unie begon rond 2012, maar op 15 juni 2017 zijn die extra kosten eindelijk afgeschaft. Concreet wil dat zeggen dat je in het buitenland hetzelfde betaalt als wat je in België betaalt. En als je gratis minuten, sms'en of mobiele data hebt in België, kan je die ook in het buitenland gebruiken. En als je boven je bundel gaat, betaal je hetzelfde als wat je hier in België zou betalen.

Welke landen?

Er wordt altijd gezegd dat de nieuwe regel van toepassing is voor alle landen in de Europese Unie, maar eigenlijk is het zelfs meer dan dat. Landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte behoren ook tot het akkoord. Concreet gaat het dus over de landen van de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Op dit moment behoort ook het Verenigd Koninkrijk dus nog tot de zone waar roamingkosten verdwijnen, maar dat verandert in 2019, al is er een kans dat er een speciale regeling wordt uitgewerkt. Populaire vakantiebestemmingen die wel duur blijven zijn onder andere Turkije, Andorra en Zwitserland.

Vanaf wanneer?

De regels gaan officieel in vanaf 15 juni 2017, maar enkele providers beginnen al iets vroeger. Mobile Vikings schaft zijn roamingtarieven al af op 15 mei. Ook Orange (11/6) en Proximus (12/6) beginnen iets vroeger. Base en Telenet geven geen informatie op hun website en zullen dus op 15/6 hun roamingtarieven afschaffen.

Uitzondering?

Er zijn wel een aantal zaken waar je voor moet oppassen. Er geldt namelijk een fair use policy, dat wil zeggen dat je niet meer mag bellen, sms'en of op internet zitten dan wat 'normaal' is. Daarmee wil de EU vermijden dat Belgen bijvoorbeeld in een goedkoop land als Letland een abonnement gaat afsluiten voor hier. Wil je tijdens je Erasmus of een ander verblijf in het buitenland wel een abonnement dan moet je je 'stabiele relatie' met dat land bewijzen. Dat kan bijvoorbeeld met een papier van je school.

Veel mensen hebben ook schrik dat de telecomoperators het verlies aan inkomsten zullen doorrekenen in hun abonnementen, maar daarvoor heeft de EU een oplossing bedacht. Er gelden namelijk nieuwe, strengere maximumtarieven zodat de abonnementskosten niet te veel kunnen stijgen. Als er toch iets niet klopt aan je factuur, kan je dat altijd vragen aan je provider of contact opnemen met de Belgische regulator BIPT.

Lees meer