Nooit nog zonder treinen? Wetsvoorstel over stakingen goedgekeurd: dit verandert er voor de reiziger

Na jarenlang palaveren komt er nu toch een wetsvoorstel over de hete aardappel van de spoorwegen: een verplichte registratie van stakingen én een blaam voor stakers die hadden gezegd dat ze willen werken. Voordeel voor de reiziger: er komt ook een dienstregeling voor stakingsdagen.

Een minimumdienstverlening, zodat iedereen die gaat werken toch thuis geraakt en vice versa, 't is iets dat voor veel pendelaars een pak van het hart zou zijn. En dat ligt nu ook min of meer op tafel. Minister van mobiliteit François Bellot (MR) wil dat het spoorpersoneel vier dagen op voorhand een stakingsaanzegging doet én dat het personeel dat zal staken zich laat registreren.

Met die meldingen kan het overige personeel dan een alternatieve dienstregeling uitwerken, en die dienstregeling zou dan 24 uur voor de staking aan de reizigers gecommuniceerd worden. Dat wil niet zeggen dat er treinen zullen rijden: in het wetsvoorstel staat niets over een verplichte minimale dienstverlening, al effent het voorstel daar wel de baan voor.

Boete én blaam

Volgens het voorstel van Bellot worden personeelsleden die zich als werkend registreren en dan toch staken, beboet aan 12,50 euro per dag afwezigheid. En, en daarom staan de vakbonden op hun achterste poten, die krijgen ook een blaam in hun personeelsdossier. In het uiterste geval kan dat, bij herhaling, tot ontslag leiden.

Intussen reageerde de christelijke bond ACV al in De Standaard: "We zijn over dit voorstel niet ingelicht of geraadpleegd. We zullen dit nu eerst inhoudelijk moeten bestuderen’, zegt Luc Piens, de vakbondsman van ACV Transcom.

"Er bestaat al een duidelijk kader om een stakingsaanzegging in te dienen. Er bestaat eveneens een duidelijk kader voor spontane acties, die ook op dit moment beperkt worden in tijd en plaats. Er bestaan met andere woorden al duidelijke structuren." Nog volgens de man zou dit in de weg kunnen staan van compromissen, want zo heeft overleg op twee dagen van de stakingsdatum nog weinig zin.

Lees meer